Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Νέες απειλές σε Ρωσία από Ομπάμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στη διάθεσή του δύο με τέσσερις εβδομάδες για να «αλλάξει ρότα» στο θέμα της Ουκρανίας και σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπρόσθετες κυρώσεις, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η μερική αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία και το γεγονός ότι η Μόσχα δεν αποσταθεροποιεί τη γειτονική χώρα «ανοιχτά και σαφώς», δεν σημαίνουν ότι «μπορούμε να επιτρέψουμε τρεις ή τέσσερις ή έξι μήνες συνεχιζόμενης βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7).

Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί τι κάνει ο Πούτιν στις επόμενες «δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες» και εάν η Μόσχα παραμένει στην πορεία που ακολουθεί σήμερα, τότε θα αντιμετωπίσει «επιπρόσθετο κόστος», πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα «δει» τον Πούτιν στην τελετή για την επέτειο από τα 70 χρόνια της Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, αύριο στη Γαλλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» του για την πώληση πολεμικών πλοίων Mistral από τη Γαλλία στη Ρωσία. «Εξέφρασα την ανησυχία μου και νομίζω ότι δεν ήμουν ο μόνος. Θα ήταν προτιμότερο να ακυρωθεί αυτή η πώληση», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου της G7.