Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το πρώτο ανεξάρτητο ενημερωτικό site της Κούβας

Η διάσημη blogger Γιοάνι Σάντσες ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης στην Κούβα εδώ και μισό αιώνα, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ωστόσο είναι προσβάσιμος μόνο από το εξωτερικό καθώς μπλοκαρίστηκε σχεδόν αμέσως στη χώρα.

Οι κουβανοί χρήστες που ήθελαν να μπουν στο νέο ιστότοπο της Σάντσες, 14ymedio.com ανακατευθύνονταν αμέσως σε έναν άλλον ιστότοπο, τον yoanislandia.com όπου καταγγέλλεται η δράση της ακτιβίστριας.

«Αυτός είναι ο ιστότοπος μιας ομάδας ανθρώπων που απηύδησαν γιατί η Γιοάνι Σάντσες παρουσιάζεται σαν την "Μητέρα Τερέζα" των κουβανών αντιφρονούντων ενώ κρύβει τις πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της», γράφει ο δεύτερος ιστότοπος.

Η Γιοάνι Σάντσες «είναι πιθανότατα η πλουσιότερη Κουβανή του νησιού. Μην επιτρέπετε να σας αντιμετωπίζουν σαν να είστε διανοητικά ανάπηροι: Δεν είναι ούτε ανεξάρτητη, ούτε δημοσιογράφος, ούτε αντιφρονούσα, ούτε μπλόγκερ», προσθέτουν οι συντάκτες του ιστοτόπου.

Όλα τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από τις αρχές που γενικά θεωρούν τους αντιφρονούντες «μισθοφόρους» στην υπηρεσία της πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι Κουβανοί, η πρόσβαση των οποίων στο ίντερνετ είναι πολύ περιορισμένη, θα μπορούν να διαβάζουν το περιεχόμενο του ιστοτόπου της Σάντσες και μέσω των CD και DVD που πρόκειται να κυκλοφορήσουν παράλληλα.

Ο ιστότοπος δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για τον αποκλεισμό της πρόσβασης. Στο κύριο άρθρο του γράφει ότι «είναι καρπός μιας προσωπικής περιπέτειας που εξελίχθηκε σε συλλογικό έργο», παραπέμποντας στο ιστολόγιο «Generacion Y» με το οποίο έγινε διεθνώς γνωστή η Σάντσες πριν από περίπου 7 χρόνια.

Εκτός από ένα ρεπορτάζ για βίαια επεισόδια τη νύχτα στην Αβάνα και μια συνέντευξη με έναν πολιτικό κρατούμενο, το πρώτο «φύλλο» του ιστοτόπου περιλαμβάνει και μια επιστολή την οποία υπογράφουν 28 προσωπικότητες απ' όλον τον κόσμο, ζητώντας από την κουβανική κυβέρνηση να «σεβαστεί το δικαίωμα στην ύπαρξη» του νέου μέσου ενημέρωσης.

«Οι Κουβανοί βλέπουν το μέλλον και χρειάζονται μέσα ενημέρωσης που θα τους ανοίξουν χώρους και θα συμβάλουν σε μια σοβαρή δημόσια συζήτηση. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία και την οικοδόμηση μιας νέας χώρας», σημειώνεται στην επιστολή αυτή την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο νομπελίστας περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Λεχ Βαλέσα.

«Σήμερα πραγματοποιώ ένα όνειρο, έναν δημοσιογραφικό χώρο στον οποίο με συνοδεύουν πολλοί συνάδελφοι», εξηγεί η 38χρονη Σάντσες στο πρώτο άρθρο της. Αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού ιστοτόπου έχει αναλάβει ο σύζυγός της, ο δημοσιογράφος Ρεϊνάλντο Εσκομπάρ. Στη δημοσιογραφική ομάδα μετέχουν 11 πρόσωπα και ο ιστότοπος θα ανανεώνεται δύο με τρεις φορές την ημέρα.