Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα διέταξε ο Πούτιν

Το «καλό» της πρόσωπο δείχνει η Ρωσία με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την επιστροφή στη μόνιμη βάση τους των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στα γυμνάσια σε τρεις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ισχυρού άντρα του Κρεμλίνου έρχεται λίγα 24ωρα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μόσχα είχε σχολιάσει ειρωνικά τον «δημοκρατικό χαρακτήρα» των ουκρανικών προεδρικών εκλογών καταγγέλλοντας την στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίκεται υπό τον έλεγχο των ένοπλων φιλορώσων αυτονομιστών.

Η κατάσταση εξακολουθεί να μυρίζει… μπαρούτι στα ανατολικά της Ουκρανίας ενώ άγνωστο παραμένει αν μετά την εντολή του Πούτιν, θα παραμείνουν λιγότεροι στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες.Υπενθυμίζεται ότι, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις μείωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ύστερα από την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου στις 7 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, η εκλογική επιτροπή κάλεσε τις αρχές να ενεργήσουν το ταχύτερο δυνατόν για να αναλάβουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος, όπου περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Σε ανακοίνωσή της, η εκλογική επιτροπή κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι δεν είναι σε θέση να οργανώσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών σε πολλές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που κήρυξαν στις 13 Μαΐου την ανεξαρτησία τους έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, περί τα 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα 36 του ουκρανικού εκλογικού σώματος, είναι πιθανόν να εμποδιστούν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το ενα τρίτο των ψηφοφόρων των ανατολικών περιοχών δηλώνει έτοιμο να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το ΝΑΤΟ είναι απροετοίμαστο σε περίπτωση που η Μόσχα προβεί σε επιθετικές κινήσεις στις χώρες της Βαλτικής.

Από την πλευρά του, ο «βασιλιάς της σοκολάτας» και φαβορί για τη θέση του προέδρου, ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, κάνει ήδη αρχηγικές δηλώσεις στα ουκρανικά ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, μία μέρα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, η Ουκρανία θα είναι ισότιμο κράτος με τη Ρωσία.

pontikosnews.blogspot.gr