Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας

Η αναπαραγωγική διαδικασία της θαλάσσιας χελώνας, η οποία είναι εξαρτώμενη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πιο υψηλή θερμοκρασία στην άμμο όπου γεννά το παμφάγο αυτό ερπετό ευνοεί τη γέννηση περισσότερων θηλυκών χελωνών σε σχέση με τα αρσενικά. Εν ολίγοις, το φύλο της θαλάσσιας χελώνας δεν προκαθορίζεται από γενετικούς παράγοντες αλλά από τη θερμοκρασία που επικρατεί στις παραλίες που επιλέγουν να θάψουν τα αυγά τους οι μητέρες-χελώνες.

“Η λογική είναι ότι οι πιο ζεστές θερμοκρασίες ευνοούν την εκκόλαψη των αυγών προς το θηλυκό γένος” λέει στο “The Guardian” ο Καθ. Graeme Hays, από τους επικεφαλής ερευνητές της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Climate Change”

Με βάση τα λεγόμενα του Καθηγητή Hays, η κρίσιμη θερμοκρασία των 29οC οδηγεί σε ισορροπημένη γέννηση αρσενικών και θηλυκών χελωνών. Μια αύξηση όμως της τάξεως των 2ο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλειστική εκκόλαψη των αυγών μόνο προς θηλυκούς απογόνους.

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο χρώμα της παραλίας και την αναλογία φύλων των απογόνων, με τις πιο ανοιχτόχρωμες, αμμώδεις παραλίες να αντανακλούν το φως και τη θερμότητα και να οδηγούν σε λιγότερους θηλυκούς απογόνους. Οι πιο σκουρόχρωμες παραλίες απορροφούν περισσότερη θερμότητα με αποτέλεσμα περισσότερες θηλυκές χελώνες, κάποιες φορές έως και 93% περισσότερες.

Βραχυπρόθεσμα, αυτές οι αλλαγές φαίνεται ότι θα είναι ωφέλιμες για το είδος, καθώς οι αρσενικές χελώνες ζευγαρώνουν πιο συχνά από τις θηλυκές. Στις επόμενες 2 ή 3 δεκαετίες στην πραγματικότητα θα υπάρξει μια πληθυσμιακή έκρηξη, καθώς πιο πολλά θηλυκά σημαίνει πιο πολλά αυγά.

Μακροπρόθεσμα όμως, όπως λέει ο Καθ. Hays, αυτό θα γίνει πρόβλημα. Σε 100 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν ορδές από θηλυκά αλλά όχι αρκετά αρσενικά για να γονιμοποιήσουν τα αυγά.

Η έρευνα προτείνει τη συμβολή του ανθρώπου για την καλύτερη εξέλιξη, όπως τη μεταφορά των αυγών από σκουρόχρωμες παραλίες σε πιο ανοιχτόχρωμες ή την τοποθέτηση φυτών σαν σκίαση στις πιο θερμές.

Αυτές οι θερμοκρασιακές αλλαγές είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν και άλλα ζώα. Οι κροκόδειλοι, οι αλιγάτορες και άλλα είδη ερπετών έχουν επίσης φύλο που εξαρτάται από τη θερμοκρασία επώασης του αυγού, αν και διαφέρει για καθένα απ’ αυτά η ακριβής κρίσιμη θερμοκρασία που ευνοεί το ένα ή το άλλο φύλο.


ysterografa.gr