Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Ανδρέας Λοβέρδος: "Πρώτο θέμα η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής"

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στο Star και στην εκπομπή Live U με τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου. Ο εκπρόσωπος της "Ελιάς" και Πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα μεταξύ άλλων είπε:

Ερ. Σχετικά με την κοινή κοινοβουλευτική ομάδα:

Στις εκλογές η ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ πέτυχε τους βασικούς της στόχους. Τα επόμενα βήματα τώρα, με βάση τη λαϊκή εντολή, είναι τα εξής: πρώτον, η διαμόρφωση της νέας προγραμματικής συμφωνίας των συγκυβερνώντων κομμάτων. Και στη συνέχεια τα θέματα της συνέχισης της επανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, που περιλαμβάνει κοινοβουλευτικές και ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες. Υποστηρίζουμε ότι η ΕΛΙΑ μπορεί να καταστεί η πολιτική στέγη όλων, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη από εκεί. Αυτό φιλοδοξούμε να πετύχει. Όλα θα φανούν τις επόμενες ημέρες και με βάση αυτό θα καθοριστεί η πορεία του καθενός. Τις λεπτομέρειες της κοινοβουλευτικής μας συνεργασίας με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα τις εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες, πάντα στο πλαίσιο του κανονισμού της Βουλής. Μένω σε αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική προεκλογική του ομιλία, πως νοούμαστε πια ως 29 Βουλευτές (27 συν δύο). Και προσθέτω πως εύχομαι να είμαστε και πολλοί περισσότεροι, έχοντας υπόψιν μου ανεξάρτητους βουλευτές και γιατί όχι και την ίδια την ΔΗΜΑΡ, ανάλογα με τις εξελίξεις τους, τις οποίες με σεβασμό παρακολουθούμε. Ο λαός μας έδωσε την εντολή να πάρουμε εμείς τις πρωτοβουλίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα το κάνουμε ξέροντας πως είμαστε ένας χώρος που μπορεί στις εθνικές εκλογές να ξεπεράσει το 15 %, αλλά και πως είναι μία από τις τελευταίες μας ευκαιρίες.

Ερ. Τελικά θα είστε ΕΛΙΑ ή ΠΑΣΟΚ;

Υπάρχει ήδη ένα ορόσημο. Το ιδρυτικό συνέδριο του φθινοπώρου. Όλα θα τα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Υπάρχει χρόνος αλλά όχι πολύς. Και πολλά θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και άλλων κομμάτων και προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπεύσουμε να πάρουμε τελικές αποφάσεις τώρα. Υπάρχει χρόνος, όχι βέβαια πολύς, αλλά επαρκής για να σταθμίσουμε τις επιλογές μας.

Ερ, Θα δείτε αν το κάλεσμα για κεντροαριστερά βρει ανταπόκριση και μετά θα ενταχθείτε στην κοινοβουλευτική ομάδα;

Πρώτο θέμα είναι η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι το μείζον. Αυτό είναι το βασικό. Θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένο το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα για τους επόμενους εννέα μήνες . Άλλωστε τα είχα πει και στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς. Δεν έχουμε χρόνο πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το λαό. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική παροχών , αλλά μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα όπως τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ και την άρση των σχετικών διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, και πάνω από όλα τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Χρειάζεται η οικονομία μία ώθηση . Δεν λέω πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.

Ερ. Ζητάτε επικαιροποίηση της συμφωνίας της Κυβέρνησης

Το είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν το λέω εγώ για να ασκήσω πίεση. Υπάρχει ήδη ένα κείμενο πολύ μεγάλο και με ευρείς στόχους, που δίνει την εντύπωση πολιτικής ταύτισης και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά μας ως Κεντροαριστεράς. Τώρα η νέα γραμμή είναι για κάτι συγκεκριμένο με πρωτεύον θέμα τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και με χρονοδιάγραμμα έως τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε τυπικά θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή.

Ερ. Θα την εγκρίνει η τρόικα;

Αν είσαι σε ένα θέμα τεκμηριωμένος και αποδεικνύεις ότι το μέτρο σου είναι σωστό, διότι και χρήματα φέρνει στα ταμεία και είναι αντιυφεσιακό δεν θα σου πει κανένας όχι. Σήμερα είναι μία άλλη ημέρα. Ο λαός πήρε απόφαση στις ευρωεκλογές. Έβγαλε πρώτο κόμμα το Σύριζα αλλά με 120.000 ψήφους λιγότερους σε σχέση με το 2012 και άρα δεν νομιμοποιείται να λέει όσα λέει. Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα που λέει να ερωτηθεί για το διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αρκεί να συμφωνήσει να είναι και αυτός στην διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, όπως του ζητάει όλη η Κυβέρνηση. Αν είναι και αυτός μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και στηρίζει την κοινή προσπάθεια, τότε προφανέστατα μπορεί να έχει άποψη και για το νέο διοικητή της ΤτΕ.Όταν όμως, δεν μπαίνει σε αυτά τα μεγάλα θέματα αναλαμβάνοντας ευθύνες, τότε τα υπόλοιπα είναι λίγο περίεργα. Θέλει απλώς να καταγγέλει, να δημαγωγεί και να κάνει μικροπολιτική.

Ερ. Αν σας προταθεί θα μπείτε στην κυβέρνηση;

Δεν έχω κάνει την παραμικρή συζήτηση ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Κι ούτε και σκέπτομαι και το παραμικρό, στο βαθμό που δεν έχει επικαιροποιηθεί η πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση συνεργασίας.