Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΦΡΙΚΗ! Πόσοι είναι συνολικά οι νεκροί στα Βαλκάνια από τις πλημμύρες;;;

ΦΡΙΚΗ! Πόσοι είναι συνολικά οι νεκροί στα Βαλκάνια από τις πλημμύρες;;;"Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και περισσότεροι από 50 έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία", σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ για τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν τα Βαλκάνια. Στις πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες επτά μέρες τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας των δύο οντοτήτων της χώρας, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.

"Έως σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών ανθρώπων από πνιγμό στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία" δήλωσε ο υπουργός Υγείας της κροατομουσουλμανικής οντότητας, Ρουσμίρ Μεσίχοβιτς.


Στη Σερβική Δημοκρατία, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της σερβοβοσνιακής οντότητας, Ντάγκαν Μπόγκντανιτς.

Οι δύο υπουργοί Υγείας, σε σύσκεψη, συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους και για την αποτροπή εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.
Τα περισσότερα θύματα, συνολικά εννέα, είναι από την περιοχή του Ντομπόι, οι πέντε εκ των οποίων ήταν στην ηλικία των 90 χρόνων και δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

"Ήταν ένας κατακλυσμός" είπε ο κ Μπόγκντανιτς, σημειώνοντας ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δύο πόλεις, το Ντομπόι και το Μπόσανσκι Σάματς.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη Μαγκλάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πλήρως τα κέντρα υγείας στις πόλεις Μπόσανσκι Σάματς και Μαγκλάι και τουλάχιστον 18 ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα.

Το σημαντικότερο είναι να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί διάδοση μολυσματικών ασθενειών, τόνισαν οι δύο υπουργοί Υγείας, σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν είναι ασφαλής προς το παρόν.

Οργανώσεις συλλέγουν βοήθεια για τα ζώα

Παράλληλα, βοήθεια για τα ζώα από τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές της Σερβίας συλλέγουν οργανώσεις για την προστασία των ζώων στο Βελιγράδι. Τα σωστικά συνεργεία έχουν απομακρύνει από τις περιοχές που πλημμύρισαν, μαζί με τους κατοίκους και πολλά ζώα.


Στο θέατρο Bitef της σερβικής πρωτεύουσας, κάθε Τρίτη, όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει μια παράσταση μαζί με το κατοικίδιό του. Ωστόσο, εξαιτίας της κατάστασης στη χώρα, σήμερα δεν θα ανέβει καμιά παράσταση, αλλά αντίθετα μπορούν οι πολίτες να προσέρχονται και να προσφέρουν κολάρα, λουράκια, αντιπαρασιτικά φάρμακα και αντιβιωτικά για τους τετράποδους φίλους μας.
Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, μια κτηνιατρική κλινική στο Βελιγράδι λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως προκειμένου να παράσχει βοήθεια στα ζώα που προέρχονται από περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες.

Στην κλινική αυτή, αλλά και σε άλλες ανά το Βελιγράδι, που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, γίνεται καταγραφή όλων των ζώων που έχουν σωθεί από τις πλημμύρες στο Ομπρένοβατς.     

newsit.gr