Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παναγιωτόπουλος: Το εκλογικό μπόνους πρέπει να μείνει

Υπέρ της διατήρησης του εκλογικού μπόνους τάχθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Βήμα FM με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

«Το μπόνους πιστεύω ότι θα πρέπει να μείνει, διότι είναι στοιχείο που ενισχύει την κυβερνησιμότητα της χώρας, τη δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα και αναδεικνύει το πρώτο κόμμα ως κορμό συνεργασιών και συμμαχιών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε σχετικά:

«Έχουμε μπει σε μια εποχή συμμαχικών κυβερνήσεων και κυβερνήσεων συνεργασίας και αυτοδυναμίες δεν φαίνονται όχι με το κιάλι, αλλά ούτε με διαστημικά κάτοπτρα. Κατά συνέπεια, πρέπει τα εκλογικά συστήματα να συμβαδίζουν μ» αυτά τα δεδομένα και τη λογική που απορρέει από τις ίδιες τις περιστάσεις.

Το ερώτημα είναι το εξής: θα πάμε στην απλή και «άδολη» αναλογική; Ή θα μείνουμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, με στοιχεία ενισχυμένης;

Στην πρώτη περίπτωση, εκ των πραγμάτων θα πάμε σε έναν καταθρυμματισμό του πολιτικού σκηνικού, διότι η συμμαχία δύο και τριών κομμάτων μπορεί να μη δίνει λύση και θα μπαίνουν στη Βουλή –διότι δεν μπορείς στην απλή αναλογική να βάλεις ποσοστό εισόδου 3%- και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα δυσχεράνει πολύ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην άλλη περίπτωση, μπορούμε να επαναδιαμορφώσουμε το μπόνους αν θα είναι 30 ή 50. Το μπόνους πιστεύω ότι θα πρέπει να μείνει, διότι είναι στοιχείο που ενισχύει την κυβερνησιμότητα της χώρας, τη δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα και αναδεικνύει το πρώτο κόμμα ως κορμό συνεργασιών και συμμαχιών και από εκεί και πέρα, γύρω από το πρώτο κόμμα, μπορεί να πλεχθεί ένας ιστός συμμαχιών και συνεργασιών πολιτικών κομμάτων, ώστε να μπορέσει η χώρα να έχει μια κυβέρνηση που θα μείνει.



Διότι αλλιώς, θα υπάρχουν μικρά κόμματα στο κατώφλι του 3% που ανά πάσα στιγμή θα απειλούν την κυβερνητική συνοχή και θα πάμε σε καταστάσεις ακυβερνησίας. Αν θέλουμε να κυβερνηθεί η χώρα με ένα σταθερό τρόπο, νομίζω ότι το να έχουμε την απλή αναλογική με ένα μπόνους που θα έρχεται να ενισχύει το πρώτο κόμμα και να το κάνει σταθερό κορμό συμμαχικών κυβερνήσεων, θα είναι το καλύτερο. Αν το μπόνους αυτό θα είναι 30 ή 50 έδρες, να το συζητήσουμε».