Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Φερόες Νήσοι: «Η σφαγή των φαλαινών - πιλότων» κρατάει πάνω από 400 χρόνια

Ενα βάρβαρο, για πολλούς, έθιμο εξακολουθεί να τηρείται στις Φερόες Νήσους και κάθε χρόνο, αυτή την εποχή έρχεται στην επικαρότητα λόγω της μεγάλης αγριότητας που το χαρακτηρίζει

Πρόκειται για την μαζική σφαγή φαλαινών - πιλότων που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι. Ολόκληρα χωριά συμμετέχουν σε αυτήν την «τελετή». Κοπάδια με φάλαινες - πιλότους εγκλωβίζονται από μεγάλες βάρκες και μστη συνέχεια σφαγιάζονται, βάφοντας κόκκινη τη θάλασσα.

Μετά τη σφαγή, το λίπος και το κρέας των φαλαινών διανέμεται στα μέλη της κοινότητας.

Οικολογικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις δίνουν αγώνα για να τερματισθεί το βάρβαρο αυτό έθιμο που κρατάει περισσότερο από τέσσερεις αιώνες. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι των νησιών υπερασπίζονται το έθιμο αυτό, καθώς όπως υποστηρίζουν το συγκεκριμένο είδος της φάλαινας δεν κινδυνέυει, καθώς μόνο το 0,1% του τοπικού πληθυσμού του είδους χάνεται από το πρωτόγνωρο αυτό είδος κυνηγιού, ενώ παράλληλα η σφαγή των φαλαινών - πιλότων δεν γίνεται για εμπορικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι παρόμοιο έθιμο με μανελέητη σφαγή δελφινιών τηρείται και στην περιοχή Ταιτζί της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας.