Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014 - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταρρέουν… εκτιμά το BBC

Οι Δημοτικές εκλογές, όσο και οι Ευρωεκλογές θα κρύβουν πολλές εκπλήξεις!

H πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο απρόβλεπτη, αναφέρει σε άρθρο του στο BBC News ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού στις Βρυξέλλες, Chris Morris...

Όπως εκτιμά, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα δύο παλαιά κόμματα που είχαν χωρίσει τη χώρα στα δύο, καταρρέουν.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα ως οικογενειακή υπόθεση, έχει πολλά προβλήματα.

Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τα πηγαίνει ακόμα καλά επειδή λίγο ως πολύ είναι η μόνη λύση που μπορεί η επιχείρηση να επιλέξει γράφει ο Κρις Μόρις.

Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, πέρα απ’ αυτό, όλοι περιμένουν ως άρπαγες:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το αγόρι της αφίσας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τίθεται κατά της λιτότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές.

Αν το κάνει, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές και μπορεί να αισθανθεί την πολιτική να κινείται προς την κατεύθυνσή του, σημειώνει ο Chris Morris.

Μπορεί κανείς να τον σταματήσει; Η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί. Αλλά η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κέντρου, Το Ποτάμι εκτιμά ο κ. Μόρις: Το κόμμα αυτό αν και δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει την τρίτη θέση στις εκλογές.

Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από Το Ποτάμι και την ξαφνική άνοδό του καθώς και το ότι μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πράγματα.

Το δημοσίευμα του BBC News συνεχίζεται με την επισήμανση ότι μερικοί από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους οδεύουν στο πολιτικό περιθώριο και όπως δείχνουν τα πράγματα, η ακροδεξιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή, αν και θεωρείται από πολλούς νεοναζιστικό κόμμα, φαίνεται ότι θα κερδίσει έδρες. Πολλοί Έλληνες θα νιώσουν ντροπή αλλά η Χρυσή Αυγή “δεν δίνει δεκάρα”, γράφει ο Chris Morris.

Έτσι η ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την παρακολουθήσει κανείς.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών θα γεννήσει τελικά ένα πιο καθαρό και πιο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα. Αλλά θα είναι μια δύσκολη διαδρομή και αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία, καταλήγει το δημοσίευμα.