Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Ένταση ξανά στην πλατεία Ταξίμ

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού διέλυσε η τουρκική αστυνομία μικρές ομάδες αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αισθητή γύρω από την πλατεία Ταξίμ, ιδίως μετά το κάλεσμα σε διαδηλώσεις που έγινε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρχαν όμως ενδείξεις για μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις στην πόλη. Στο βίντεο που μετέδωσε το κανάλι Halk TV διακρίνονται αστυνομικοί να εκτοξεύουν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στον κεντρικό πεζόδρομο που οδηγεί στην Ταξίμ, αλλά και στους κάθετους δρόμους.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων στους δρόμους γύρω από τη λεωφόρο Ιστικλάλ, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι βοήθησαν τους διαδηλωτές. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται και τρεις δημοσιογράφοι.

Οι περίπου 300 συγκεντρωμένοι στην περιοχή φώναζαν συνθήματα όπως «Όλοι μαζί ενάντια στο φασισμό» και «Αυτή δεν είναι εξέγερση, είναι ένα κίνημα για τις ελευθερίες μας».