Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τσίπρας: Το κρίσιμο να σταματήσουμε τους "εμπρηστές"

Τεράστια προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, εξαιτίας των απολύσεων εκπαιδευτικών και των συγχωνεύσεων σχολείων, διαπίστωσε... ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά από διαδοχικές συναντήσεις του με τα ΔΣ του ΟΙΕΛΕ και της ΟΛΜΕ στο γραφείο του στη Βουλή. Κάνοντας λόγο για «διάλυση της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης», ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την χώρα σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με τη διάλυση της Παιδείας, της Υγείας και προχωρώντας σε νέες μειώσεις μισθών, με μόνο στόχο να παίρνουμε κάποιες δόσεις που πηγαίνουν αποκλειστικά σε τράπεζες και αποπληρωμή δανείων.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση κατʼ εντολή της τρόικα να βάζει φωτιά στην κοινωνία και εμείς να καθόμαστε να κοιτάμε», είπε, σημειώνοντας πως όλη η συζήτηση έχει εστιαστεί στο αν θα αποκατασταθεί το δάσος που κάηκε, ενώ σημασία τώρα έχει να σβήσει η φωτιά. «Το κρίσιμο για μας είναι να σταματήσουμε τους εμπρηστές», είπε αναφερόμενος στην τρόικα, ενώ κάλεσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο, με στόχο να αποτρέψουν την καταστροφή. Υποστήριξε άλλωστε πως οι απολύσεις εκπαιδευτικών δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά κάθε ελληνική οικογένεια που θα δει σχολεία να κλείνουν και άλλα να μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς, όπως ακριβώς και όσα συμβαίνουν στην Υγεία δεν αφορούν μόνο γιατρούς και νοσηλευτές αλλά όλους τους πολίτες.

«Θα στηρίξουμε αμέριστα, χωρίς ερωτηματικά και αστερίσκους», είπε, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι εκπαιδευτικοί από τον Σεπτέμβριο, «θα καλέσουμε τους πολίτες σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο», συνέχισε.

Υποστήριξε άλλωστε, πως η κυβέρνηση πια δεν έχει άλλες δικαιολογίες. «Τα τελευταία φύλλα συκής έπεσαν μετά από τους 250 εκπαιδευτικούς τεχνικών λυκείων, κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών», είπε ο κ.Τσίπρας, αναρωτώμενος πού είναι η αξιοκρατία σε αυτό. «Δεν υπάρχει αξιοκρατία που να συμβαδίζει με τη βαρβαρότητα. Εδώ υπάρχει μόνο βαρβαρότητα», είπε, ζητώντας όλοι μαζί να κάνουν τα πάντα «για να πέσει η κυβέρνηση της καταστροφής» και να οδηγηθούμε στον δημοκρατικό δρόμο της κάλπης, από την οποία θα αναδειχθεί μία νέα κυβέρνηση που θα παλέψει για τη σωτηρία της κοινωνίας και όχι των τραπεζών.

Νωρίτερα, άλλωστε, στη σύντομη δήλωσή του ο επικεφαλής της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ζήτησε την συμπαράσταση και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες τους για βασικά αγαθά που θίγονται βάναυσα από τα μνημόνια όπως είπε. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για επιλογή διάλυσης των δημόσιων σχολείων και καρατόμησης χιλιάδων εκπαιδευτικών, καθώς και για νέο κύμα διαθεσιμότητας.