Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος το Βατικανό

Το Βατικανό κι η Ιταλία υπέγραψαν ένα «πρωτόκολλο» συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έπειτα από τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν σχεδόν όλοι οι οικονομικοί φορείς της Αγίας Έδρας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές. Η συμφωνία υπεγράφη στις 26 Ιουλίου εκ μέρους του Βατικανού από την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΑΙΦ), της οποίας προΐσταται ένας ελβετός ειδικός στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κι από την πλευρά της Ρώμης από την Μονάδα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (UIF) της Τράπεζας της Ιταλίας, επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η Αγία Έδρα.

«Το πρωτόκολλο που υπεγράφη συντάχθηκε στη βάση του προτύπου που επεξεργάσθηκε η Ομάδα Έγκμοντ, ο παγκόσμιος οργανισμός των εθνικών υπηρεσιών χρηματοοικονομικής πληροφόρησης», τονίσθηκε.

«Η Αγία Έδρα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της τις διεθνείς της υποχρεώσεις αναφορικά με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», φέρεται να σχολίασε σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο Ελβετός ειδικός και διευθυντής της ΑΙF Ρενέ Μπρίλχαρτ.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας υπογραμμίζει σαφώς τη δέσμευσή μας για να διευκολύνουμε τις κοινές μας προσπάθειες και την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», πρόσθεσε ο Μπρίλχαρτ.

Η ΑIF έχει υπογράψει ήδη παρόμοιες συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία, ενώ «πρόκειται να ακολουθήσουν συμφωνίας και με άλλα κράτη κατά τη διάρκεια του έτους», υπογραμμίσθηκε στην ανακοίνωση του Βατικανού.