Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις στο Ιράκ

Μία οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη σε ισλαμιστικό ιστότοπο για τις επιθέσεις που έγιναν τη Δευτέρα στην Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ από τις οποίες έχασαν την ζωή τους περίπου 60 άνθρωποι. «Οι περίπολοι της στρατιωτικής ασφάλειας για την περιοχή της Βαγδάτης και του Νότου έπληξαν χθες, ταυτοχρόνως, πολλούς επιλεγμένους στόχους», κυρίως στρατιωτικούς, κυβερνητικούς και στόχους «σουνιτών προδοτών», αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL) σε ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 16 οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά, εκ των οποίων 11 στην Βαγδάτη, εξερράγησαν χθες προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 57 ανθρώπων σε ζώνες στις οποίες η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Το κύμα αυτό των επιθέσεων της Δευτέρας εγκαινιάζει μια νέα εκστρατεία, σύμφωνα με το EIIL.

Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη πριν από μία εβδομάδα για επιθέσεις κατά δύο φυλακών από όπου δραπέτευσαν εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων στελέχη των εξτρεμιστών.

Με τα θύματα των χθεσινών επιθέσεων ανέρχονται σε περισσότεροι από 800 οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ζωή τους σε επεισόδια βίας από τις αρχές του Ιουλίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.