Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Χανιά: Αντιδράσεις για τα φωτιστικά στην παλιά πόλη

Την αντίθεσή τους στα νέα φωτιστικά που έχουν τοποθετηθεί στην παλιά πόλη των Χανίων, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

« Η τοποθέτηση αιωρούμενων φωτιστικών σωμάτων στην παλιά πόλη των Χανίων σε αντικατάσταση παλαιών παραδοσιακών, έχει συναντήσει δικαιολογημένα κατά την γνώμη μας , την αντίδραση πολλών δημοτών και έχει προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα.

Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε από του οικολόγους – πράσινους ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγελος προτίθεται να θέσει το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντίδραση προφανώς εντείνεται από το γεγονός ότι αντικαθιστούν παραδοσιακά χειροποίητα φωτιστικά από ντόπιους τεχνίτες , με αποτυπωμένο διάτρητο τον κρητικό αίγαγρο, κατά την γνώμη μας καλαίσθητα και ταιριαστά με το χαρακτήρα της παλιάς πόλης.

Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα , γιατί και πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα φουτουριστικά φωτιστικά και αν ο λόγος αντικατάστασης τους είναι η φθορά, γιατί δεν επιλέχτηκε η λύση της αντικατάστασης τους με όμοια από ντόπιους τεχνίτες , ενώ αν ο λόγος είναι η ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού, γιατί δεν επιλέχτηκαν φωτιστικά τα οποία να έχουν αναφορά σε φόρμες ταιριαστές με παράδοση και τον χαρακτήρα της πόλης.

Προτείνουμε να αποσυρθούν άμεσα τα ήδη τοποθετημένα φωτιστικά και να γίνει μία συζήτηση όπου θα ληφθούν υπ όψιν και οι απόψεις του συλλόγου αρχιτεκτόνων και της αρχιτεκτονικής σχολής και θα αφορά γενικότερα τον σχεδιασμό του φωτισμού στην πόλη.

Θα πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις για τις προτεραιότητες και για τον τρόπο που διαχειρίζονται τους ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως φαίνεται και από άλλες επιλογές φωτιστικών και υλικών, το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι λείπει ο συντονισμός και η συνέχεια στα εκτελούμενα έργα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Βάμβουκας Αναστάσιος
Κουρούσης Χαράλαμπος
Αλεξανδράκης Νεκτάριος».