Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τον Δεκαπενταύγουστο, από κοινού με τους εργαζομένους στις εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΛΑΡΚΟ, εμφανίζονται οι απασχολούμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εφόσον δεν λάβουν πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνολικά. Σήμερα πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, στην οποία μετείχαν -μεταξύ άλλων- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο πρόεδρος τού Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνολικά, η κυβέρνηση ουσιαστικά τη διαλύει.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου τους, Θεόδωρος Αλιόγκας, γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν μετά το τέλος της πορείας με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου,α πό τον οποίο ζήτησαν να μεταφέρει την απόγνωση και τα αιτήματά τους στους αρμόδιους υπουργούς.

«Ο κ. Καράογλου θα ενημερωθεί από το υπουργικό συμβούλιο για το μέλλον της ΕΛΒΟ και για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της εταιρείας. Ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης πιστεύουμε ότι πρέπει να θέσει βέτο σε αυτό που επιχειρείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιόγκας, ενώ υπενθύμισε ότι οι 363 εργαζόμενοι ζητούν την άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας για τη συνέχιση της παραγωγής, καθώς και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

«Στεγνή» από χρηματοδότηση επί μήνες

Από τον περασμένο Μάιο, οι «κρουνοί» τής κρατικής χρηματοδότησης της ΕΛΒΟ έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να λάβει την απαιτούμενη ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να παραδώσει τις έστω λίγες εκκρεμούσες παραγγελίες.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων, τρίτη κατά σειρά σε λίγες εβδομάδες, έγινε με αφορμή και την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων, προκειμένου να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση ή εξυγίανση των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλιόγκα, σε πρόσφατη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, αυτή διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ότι η ΕΛΒΟ δεν θα κλείσει, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί.

«Την περασμένη εβδομάδα, όμως, που ρωτήσαμε τον κ. Σταϊκούρα τι θα γίνει με το θέμα της χρηματοδότησης, που είναι στην αρμοδιότηατα του υπουργείου του, μας απάντησε ότι ουδέν γνωρίζει στην παρούσα φάση», κατέληξε ο κ. Αλιόγκας.