Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Με κάθειρξη 130 ετών κινδυνεύει ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Σε κάθειρξη άνω των 130 ετών κινδυνεύει να καταδικαστεί ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάντζ. Η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ απάλλαξε τον Μάνινγκ από τη βασική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, η οποία επέσυρε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Τον αθώωσε επίσης για άλλη μία κατηγορία ήσσονος σημασίας, όμως τον έκρινε ένοχο για άλλες 19 κατηγορίες μεταξύ των οποίων για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Περίπου 30 ακτιβιστές και υποστηρικτές του νεαρού στρατιώτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ αναμένοντας την έκδοση της απόφασης.

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Μάνινγκ θα ανακοινωθεί σε νέα δικάσιμο, που δεν έχει ακόμη οριστεί.