Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τουλάχιστον 11 παιδιά σκοτώθηκαν σε Χομς και Χαλέπι

Τουλάχιστον 11 παιδιά, μεταξύ των οποίων 7 κορίτσια, σκοτώθηκαν σήμερα από επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία και στην περιοχή του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση. Στην περιοχή του Χαλεπιού, 7 κορίτσια και 3 γυναίκες σκοτώθηκαν από «επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος κατά ενός τεμένους της περιοχής Ανάνταν», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνοντας ένα νέο απολογισμό.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων που τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ακτιβιστές της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης ανακοίνωσαν παράλληλα ότι «η πολεμική αεροπορία του καθεστώτος διέπραξε μια σφαγή ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στο τέμενος του Χάμζα μπεν Άμπντελ Μουτάλεμπ την στιγμή που δεκάδες γυναίκες και παιδιά παρακολουθούσαν θρησκευτική διδασκαλία».

Παράλληλα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, επτά μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, που είχαν φύγει από συνοικία της Χομς, τον έλεγχο της οποίας πήρε χθες ο στρατός, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό που έγινε κατά την διάρκεια της νύχτας στο γειτονικό χωριό Τιρμααλέ.

Η οικογένεια είχε φύγει από την Χαλντιγέ, συνοικία ανταρτών τον έλεγχο της οποίας πήρε χθες ο συριακός στρατός έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς και συγκρούσεις που διήρκεσαν έναν μήνα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι η υπηρεσία αυτή κατάφερε να προσφέρει βοήθεια σε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Συρία τον Ιούλιο, αντί των 3 εκατομμυρίων στα οποία προέβλεπε να παράσχει βοήθεια προηγουμένως.

Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω της επανάληψης των συγκρούσεων, γεγονός το οποίο εμποδίζει την διανομή τροφίμων, διευκρίνισε η ίδια.

«Η αναζωπύρωση της βίας σε πολλές ζώνες των πόλεων της Δαμασκού και της Χομς και η επέκταση των σημείων ελέγχου γύρω από κύριες πόλεις έχουν επηρεάσει τον ρυθμό της διανομής τροφίμων», σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τον Ιούνιο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ κατάφερε να προσφέρει βοήθεια σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σε 100.000 περισσότερους απ' ό,τι αυτόν τον μήνα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανθρωπιστική αυτή υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται 29,3 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να προσφέρει βοήθεια σε 7 εκατομμύρια Σύρους, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια βρίσκονται εντός της Συρίας και τα 3 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

«Μας λείπουν 763 εκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του Δεκεμβρίου», σημείωσε η ίδια, η οποία εξέφρασε την ελπίδα «οι δωρητές να είναι πιστοί στο ραντεβού τους».