Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κονγκό: Μάχες κοντά στη Γκόμα

Δεκαπέντε αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23) βρήκαν τον θάνατο και 21 τραυματίσθηκαν, ενώ... από την πλευρά του ο στρατός μετράει 4 νεκρούς και 6 τραυματίες από τις χθεσινές μάχες που σημειώθηκαν κοντά στη Γκόμα, στα ανατολικά της ΛΔ του Κονγκό, ανακοίνωσε από την Κινσάσα η κυβέρνηση, όμως τον απολογισμό αυτό διαψεύδουν οι αντάρτες. «Ο απολογισμός από τις πρόσφατες συγκρούσεις κάνει λόγο για 15 νεκρούς και 21 τραυματίες μεταξύ των ψευδοστασιαστών του Μ23, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις αριθμούν 4 νεκρούς και 6 τραυματίες», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Έξι επιτιθέμενοι αιχμαλωτίστηκαν» από τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ του Κονγκό, ενώ «άλλοι δύο είχαν συλληφθεί από τον πληθυσμό και παραδόθηκαν στην εθνική αστυνομία του Κονγκό. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένας ανήλικος», δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «παράδειγμα προς μίμηση» την στάση των κατοίκων, που συμμετείχαν στη σύλληψη αυτή.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το αντάρτικο κίνημα διέψευσε τον απολογισμό. «Δύο αξιωματικοί» των ενόπλων δυνάμεων βρήκαν τον θάνατο και «πολλοί» στρατιώτες τραυματίσθηκαν χθες, ενώ το Μ23 στην τάξεις του είχε «μόνον δύο τραυματίες», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Βιανέ Καζαράμα, εκπρόσωπος του κινήματος.

Η επανάληψη των συρράξεων μεταξύ στρατού κι ανταρτών ξεκίνησε λίγο πριν από την σημερινή άφιξη στη χώρα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Στη διάρκειά της προβλέπεται και μία στάση στη Γκόμα, πρωτεύουσας της ταραχώδους επαρχίας του Βορείου Κίβου, πριν από την επίσκεψη στο Κιγκάλι (Ρουάντα) και στο Έντεμπε (Ουγκάντα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ