Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η ζωηρούλα βασίλισσα Φρειδερίκη

Αποκαλύψεις σχετικά με τις ερωτικές κατακτήσεις της βασίλισσας Φρειδερίκης, έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της... δημοσιότητας, με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία βιβλίου που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ελληνικής μεταπολεμικής ιστορίας.

Πρόκειται για βιβλίο του πρώην δημοσιογράφου των New York Times Stephen Kinzer, με τίτλο: «The Brothers: John Foster Dulles, Allen Dulles, and Their Secret World War. Στο βιβλίο του ο Kinzer υποστηρίζει ότι η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε ερωτική σχέση με τον Άλεν Ντάλες, επικεφαλής της CIA κατά την περίοδο 1953-1961. Θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αφού αναφέρει ότι ο Αλεν Ντάλες ήταν «τρομερός γυναικάς» και είχε εξασφαλίσει τον τίτλο του «60ρη μορφονιού» λόγω των κατακτήσεων του στο γυναικείο φύλο, (για τις οποίες φρόντιζε να ενημερώνει σχετικά τη σύζυγό του Κλόβερ, προφορικά αλλά και γραπτώς), ενώ η αδελφή του Ελινορ βεβαίωνε ότι «είχε σχέσεις με πάνω από εκατό γυναίκες», ο Κίντσερ περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που σχετίζονται με την πρώην βασίλισσα της Ελλάδας:

Μια από τις κατακτήσεις του Ντάλες, σύμφωνα με πολλές πηγές, ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας. Το 1958 είχε έρθει στις ΗΠΑ για περιοδεία με τον γιο της, τον μελλοντικό βασιλέα Κωνσταντίνο Β' και ακριβώς τη στιγμή που η επίσκεψη τελείωνε η βασίλισσα ανήγγειλε -χωρίς να δώσει καμία εξήγηση- ότι θα έμενε ακόμη μια εβδομάδα. Ήρθε στην Ουάσιγκτον, συζήτησε «πνευματικά ζητήματα» με τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στο Οβάλ γραφείο και κατόπιν επισκέφθηκε τον Ντάλες στο αρχηγείο της CIA.

Έμειναν μόνοι οι δυο τους στο γραφείο του επί μια ώρα και πλέον, οπότε ένας βοηθός του Ντάλες χτύπησε την πόρτα. Μην παίρνοντας απάντηση μπήκε στο γραφείο. Ήταν άδειο. Άκουσε όμως κάποιο θόρυβο στο διπλανό δωμάτιο. Αργότερα εμφανίστηκαν και οι δυο, ο Ντάλες και η βασίλισσα.

Ο Άλεν Ντάλες, εκτός από επικεφαλής της CIA, ήταν και αδελφός του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλες. Θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Συγχρόνως, ο Ντάλες είχε φήμη γυναικοκατακτητή. «Ενώ ο τελευταίος αρχηγός της CIA Ντέβιντ Πετρέους παραιτήθηκε για μια εξωσυζυγική σχέση, ο Άλεν Ντάλες, είχε σύμφωνα με την αδελφή του, τουλάχιστον εκατό, κάτι που οι Αμερικανοί θεωρούν «άδικο» για τον Πετρέους.

Σημειώνεται ότι ο πανίσχυρος αρχηγός της CIA Άλλεν συνήθιζε να επισκέπτεται την Ελλάδα, σε κρουαζιέρες στο γιοτ του Σταύρου Νιάρχου, παρέα με την στενή του φίλη βασίλισσα Φρειδερίκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post» (4-1-1976), «ο Άλλεν Ντάλλες ήταν προσωπικός φίλος της Φρειδερίκης και η Αυλή χρησιμοποιήθηκε συχνά από τη CIA για πολιτικούς ελιγμούς στην Ελλάδα [...] Η CIA διέθεσε χρήματα για να επηρεάσει τα αποτελέσματα όλων των εκλογών που είχαν διεξαχθεί στην Ελλάδα, μετά το τέλος του εμφυλίου» αναφέρεται στο βιβλίο.

Ο Ντάλες έδωσε την έγκριση στην CIA για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ιράν το 1953 και της κυβέρνησης της Γουατεμάλας το 1954. Στη συνέχεια, πρωτοστάτησε στην κίνηση για την ανατροπή του Σουκάρνο στην Ινδονησία το 1958, κατέστρωσε τα σχέδια για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα στο Κογκό και χρησιμοποίησε την αμερικανική μαφία στις απόπειρες εξόντωσης του Φιντέλ Κάστρο, καθώς ήταν ο εμπνευστής της επίθεσης και απόβασης των οπαδών του δικτάτορα Μπατίστα στην Κούβα για την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

Εγκαινίασε τις κατασκοπευτικές πτήσεις των αεροσκαφών U2, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε στην ΕΣΣΔ το 1960 και κατάφερε να κρατήσει την θέση του και μετά το 1960, όταν ο Τζων Κένεντι εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Απομακρύνθηκε μετά το φιάσκο της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων στη Κούβα, το 1961.
spirospero