Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τα δελφίνια κοιμούνται με τον μισό εγκέφαλο

Τα δελφίνια μπορούν να παραμείνουν στην ουσία άυπνα και σε εγρήγορση για περισσότερες από δυο... εβδομάδες, κάτι που το καταφέρνουν καθώς κοιμούνται μόνο με το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος για τα Θαλάσσια Θηλαστικά στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Brian Branstetter.

Τα δελφίνια, σε αντίθεση με τα θηλαστικά που ζουν στην ξηρά, κοιμούνται με τον μισό εγκέφαλο, ενώ ο άλλος μισός βρίσκεται σε επαγρύπνηση για καρχαρίες και άλλους θηρευτές. Μάλιστα τα πανέξυπνα αυτά πλάσματα κάθε φορά επιλέγουν ποιο μέρος του εγκεφάλου τους θα μείνει «ξύπνιο».

«Αν παραμείνουν χωρίς ύπνο για πολλές ώρες ή ημέρες, οι άνθρωποι και τα ζώα αναγκάζονται σε κάποια φάση να διακόψουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και να κοιμηθούν. Τα δελφίνια δεν έχουν αυτόν τον περιορισμό και αν τον είχαν πιθανότατα θα γίνονταν εύκολη λεία στους θηρευτές ή θα πνίγονταν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Branstetter.

Η έρευνα

Για να μελετήσουν πως συμπεριφέρονται τα δελφίνια όταν λειτουργεί μόνο ο μισός τους εγκέφαλος, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν το περιβάλλον τους με το σύστημα ηχοεντοπισμού.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το σύστημα του ηχοεντοπισμού, τα δελφίνια που συμμετείχαν στο πείραμα, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, έπρεπε να βρουν κάποιους στόχους σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Οι ερευνητές έμαθαν στα δελφίνια να πατούν ένα έμβολο κάθε φορά που έβρισκαν κάποιο στόχο, ενώ τα επιβράβευαν για την επιτυχία τους με ένα ψάρι.

Τα δυο δελφίνια διέπρεψαν. Το θηλυκό ανταποκρίθηκε σωστά σε ποσοστό άνω του 90% καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, ενώ το αρσενικό ανταποκρίθηκε με ποσοστό επιτυχίας 75%.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η απόδοση των δελφινιών δεν μειωνόταν σχεδόν καθόλου όσο περνούσαν οι μέρες. Μάλιστα το θηλυκό εξετάστηκε για 15 συνεχόμενες ημέρες χωρίς να πέσει η απόδοσή του.

Σημειώνεται ότι η ικανότητα των δελφινιών να κοιμούνται με τον μισό εγκέφαλο (μονοημισφαιρικός ύπνος) δεν αναπτύχθηκε μόνο ώστε να αναπνέουν καθώς κοιμούνται στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και για να προστατεύονται από τις απειλές και τους θηρευτές.

Πηγή: econews