Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Μεϊμαράκης: Δεν θα είμαι πρόεδρος μαριονέτα

Απόπειρες δημιουργίας κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης, «βλέπει» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πίσω από τις επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα και διαμηνύει πως δεν πρόκειται να είναι ένας
πρόεδρος «μαριονέτα».

«Αν για οποιονδήποτε λόγο η ομαλότητα και η σταθερότητα εκλείψουν, τότε ούτε αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ θα έχουμε, ούτε ασφαλές περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και θα προκληθεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες. 

Ο εκδότης της εφημερίδας, κ. Χατζηνικολάου, γνώριζε το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοσιεύματος, που βασίστηκε σε αστήρικτη καταγγελία, από μόνο ένα πρόσωπο, εμπλεκόμενο στην υπόθεση, το οποίο μετέφερε, αορίστως, κάτι που άκουσε.

Πολλά μπορεί να είναι τα σενάρια. 

Εγώ, αυτό που γνωρίζω, είναι ότι αν δεν ήμουν πρόεδρος της Βουλής, ίσως η είδηση να μην ήταν καν στην πρώτη σελίδα. 

Άρα στοχοποιείται ο θεσμός» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής που αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην παρατήρηση ότι και με τον επιχειρηματία Καρούζο γνωριζόταν και ότι η καταγγελία έχει γίνει για την εμπλοκή πολιτικών, αναφέρει: «Είναι λογικό όταν φτάνει σε έναν δημοσιογράφο ένα θέμα, στο οποίο γίνεται αναφορά για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος, να του κινήσει το ενδιαφέρον. 

Όταν όμως το θέμα αφορά ένα μυθώδες ποσό της τάξεως των 10,2 δισ. ευρώ και γίνεται αόριστη αναφορά μόνο από ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, οφείλει να το ελέγξει. Να ακολουθήσει κάποιους κανόνες και να ερευνήσει. 

Υπάρχουν λοιπόν δύο ενδεχόμενα από τη στιγμή που γίνεται μια καταγγελία:

Ή ο δημοσιογράφος τη δημοσιοποιεί και μάλιστα την προβάλλει ως κυρίαρχο θέμα στην πρώτη σελίδα και ενώ αφορά τον πρόεδρο της Βουλής, δεν το ερεύνησε καθόλου. Άρα, δεν έχει το επίπεδο που νομίζαμε ότι είχε.

Ή διερεύνησε την αστήρικτη καταγγελία, όπως πιστεύω, ήρθε σε επαφή, ο ίδιος ή συνεργάτης του, με τον καταγγέλλοντα και διαπίστωσε το ποιόν του, έχοντας ταυτόχρονα ενημερωθεί ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει βάλει στο συρτάρι την υπόθεση.

Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει τη δημοσιογραφική, πολιτική και ίσως ποινική ευθύνη, απέναντι στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και την ηθική μου υπόληψη.

Είτε τη μία μέθοδο ακολούθησε, είτε την άλλη, τίθεται πάραυτα στην κρίση της κοινωνίας. Άλλωστε, και οι κρίνοντες κρίνονται. 

Μέχρι σήμερα, τέσσερις Κυριακές, ενώ όλοι αναμένουμε τις "μεγάλες αποκαλύψεις", τελικά η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε "κουμπαροσυζήτηση"».

Δηλώνει ότι ο ίδιος κινήθηκε θεσμικά στις αντιδράσεις του και κάνει λόγο για «αήθη και άθλια επίθεση» και συνεχίζει: «Έχει εισβάλει ανορθόδοξα και βάναυσα στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή, ελέγχοντας ακόμη και τον περίγυρό μου. 

Γνωρίζω πως ένας πολιτικός αυτά πρέπει να τα αναμένει και να τα υπομένει.

Και γι αυτό τα αποδέχομαι. 

Απαιτώ όμως, όταν μετά την έρευνα δεν προκύπτει τίποτα, να έχει τη γενναιότητα να πει και να γράψει: "τον έψαξα και δεν βρίσκω τίποτα, τουλάχιστον, μέχρι στιγμής". 

Όχι να "σφυρίζει" αδιάφορα. 

Όπως πολλοί υποστηρίζουν, ο κ. Χατζηνικολάου παρουσίαζε ένα επίπεδο δημοσιογραφικό και τώρα απορούν γιατί επιλέγει τον κιτρινισμό. 

Και αναρωτιούνται τι κρύβεται από πίσω. Πιθανόν κάποιοι να θεωρούν πως ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι «μαριονέτα» και απλά να προεδρεύει. 

Τους απαντώ ότι εγώ δεν θα είμαι ένας τέτοιος πρόεδρος».
TreloKouneli