Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ιράκ προς Τουρκία: Σταματήστε τις επιδρομές στο βόρειο Ιράκ

Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.Κάλεσμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις επιδρομές κατά ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις ημιαυτόνομες κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ απηύθυνε η Βαγδάτη,

υπογραμμίζοντας πως η πολιτική επιδρομών πέρα από τα σύνορα «αντιφάσκει με την αρχή της καλής γειτονίας».

«[Το Ιράκ] απορρίπτει την παρουσία ξένων βάσεων ή στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος και την εισβολή οποιασδήποτε ξένης ένοπλης δύναμης σε ιρακινή γη με το πρόσχημα της καταδίωξης ανταρτών», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης, Αλί Νταμπάγκχ, παραπονούμενος για «παραβίαση της κυριαρχίας και ασφάλειας του Ιράκ».

Το κάλεσμα για παύση των επιδρομών έρχεται καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εξετάσει την ανανέωση της εντολής που επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να διώκουν αντάρτες του PKK πέρα από τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. Το κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ημιαυτόνομες κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ διατηρούν το δικό τους στράτευμα και απαγορεύουν την είσοδο ιρακινών τακτικών δυνάμεων στην επικράτειά τους, καθιστώντας τη Βαγδάτη ουσιαστικά ανήμπορη να επιλύσει το ζήτημα.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολλές, κυρίως αεροπορικές, επιδρομές στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ στο πλαίσιο της πολυετούς σύγκρουσης με το PKK, ενώ κατά διαστήματα έχει στείλει και επίγειες δυνάμεις πέρα από τα σύνορα, με την πιο πρόσφατη παρέμβαση να λαμβάνει χώρα το 2008.

Παράλληλα, η Άγκυρα διατηρεί περίπου 1.000 στρατιώτες στην περιοχή, σύμφωνα με τους όρους διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε τη δεκαετία του 1990.
skai.gr