Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Τα σκάνδαλα θα μείνουν στο σκοτάδι»

«Τα σκάνδαλα θα μείνουν στο σκοτάδι»«Ναι, μας χρειάζονται οι ξένοι και οι Ευρωπαίοι μας. Αλλά είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα, δεν είμαστε αποικία», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος,
σε μια ομιλία του στα τέλη Ιουλίου στη Φλώρινα.

Ο Ιερώνυμος, μιλά στο περιοδικό «Crash» σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. «Αν σκεφτόμαστε σαν κακομοίρηδες, δεν θα πάμε μπροστά. Αν όμως πούμε ότι “αυτό είμαστε και θα μείνουμε και θα αγωνιστούμε”, θα μας σεβαστούν ακόμα περισσότερο, αλλιώς η Μεσόγειος θα γίνει Περσικός κόλπος. Θα πρέπει να τα δούνε οι μεγαλύτεροι, να σκεφτούν, να συμβουλέψουν. Ναι αυτά που πήραμε να τα δώσουμε, είμαστε έντιμοι, αλλά δε θα μας πνίξετε», έχει υποστηρίξει και παλαιότερα.

-Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ίμβρο ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος σας αποκάλεσε «Αρχιεπίσκοπο των έργων». Παράλληλα, εσείς, απευθυνόμενος στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και λέγοντάς του «Σας χρειαζόμαστε», του ζητήσατε «στήριξην και ενίσχυσιν του ποιμνίου σας, το οποίο χειμάζεται εκ της σοβούσης οικονομικής κρίσεως». Όσον αφορά το πρώτο, τι ξεχωρίζετε από τα έργα σας; Και όσον αφορά το δεύτερο, υπήρξε ανταπόκριση από τον Παναγιότατο Βαρθολομαίο;

«Αρχικά, θα ήθελα να σας πω ότι την επίσκεψή μου στην Ίμβρο τη χαρακτηρίζω “προσκύνημα” σε βασανισμένους τόπους του Γένους. Είδα σπίτια-φαντάσματα από την εγκατάλειψη και την ερήμωση και συγχρόνως διαπίστωσα το πείσμα των ολίγων ανθρώπων που μένουν μόνιμα εκεί, αλλά και των πολλών που ξαναγυρίζουν, κατά τους μήνες του καλοκαιριού, για να δώσουν πνοή ζώσα σ’ ένα ρημαγμένο τόπο. Το πνεύμα και ο πολιτισμός της Ιωνίας είναι διάχυτα.

Στην ευγένεια και την αρχοντιά του φιλόξενου μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κυρίλλου, και αγαπητού αδερφού οφείλεται η έκφραση αυτή που υπογραμμίσατε. Σκοπός της Εκκλησίας, επομένως και κάθε λειτουργού της, είναι η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον.

Ο κάθε κληρικός οφείλει να αγωνίζεται για την πνευματική καλλιέργεια του πιστού και τη συμπαράσταση στο κάθε πρόβλημα και αδυναμία του. Έτσι, το όποιο έργο, μικρό ή μεγάλο, αν θεωρηθεί ότι είναι κατόρθωμα ενός ανθρώπου, είναι λάθος. Αντίθετα, όταν αποδίδεται στην ευλογία του Θεού και τη συνεργασία ανθρώπων, είναι καρπός συλλογικής δημιουργίας. Επομένως, ό,τι έγινε, γίνεται και θα γίνει, οφείλεται σε πολλούς. Όχι σε έναν.

Οι σχέσεις μου με τον Παναγιότατο Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, στηρίζονται στη γνήσια μεταξύ μας αγάπη και την αλληλοεκτίμηση. Επομένως, δεν είναι παράδοξο ότι στην προκειμένη κρίση της πατρίδας μας ζήτησα τη συμπαράστασή του, και, περισσότερο, που η θετική ανταπόκρισή του ήταν άμεση, με τον τρόπο που εκείνος πάντοτε γνωρίζει».

-Στη σημερινή τραγική συγκυρία που ζει η χώρα μας, ποιες είναι οι πιο βασικές πρωτοβουλίες και τα άμεσα σχέδιά σας, διότι έχετε αποδείξει ότι είστε αποφασιστικός;

«Συμφωνώ με το χαρακτηρισμό σας περί “τραγικής συγκυρίας που ζει η χώρα μας”. Για τούτο, στην περίστασή μας, ο ρόλος του κάθε Έλληνα, του κάθε φορέα, του κάθε κληρικού και ιδιαίτερα του Αρχιεπισκόπου, πρέπει να γίνει σημαντικός.

Ως Αρχιεπίσκοπος προσπαθώ να ασκήσω μια συνετή και σώφρονα τακτική στην επιτέλεση των ποιμαντικών μου καθηκόντων, ώστε τόσο στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο όσο και στην καθόλου Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, όχι μόνο να επικρατεί ενότητα, αλλά και σύσφιγξη των πνευματικών μας δεσμών και να καταβάλλεται προσπάθεια από όλους μας να επιτυγχάνεται υπέρβαση ανθρωπίνων αδυναμιών. Το πνεύμα αυτό πρέπει να μεταλαμπαδευθεί σε όλους τους κληρικούς μας, με στόχο κάθε ενορία να είναι μια ζεστή αγκαλιά για τον κάθε άνθρωπο που προστρέχει σε αυτήν αυτές τις δύσκολες ώρες. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τις ψυχές των ανθρώπων, να τους ενισχύσουμε στην καρτερία και να συγκρατήσουμε τον ιστό της κοινωνίας».

-Όσον αφορά το Φάκελο της Κύπρου, θεωρείτε ότι δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Ούτε γι’ αυτόν το… φάκελο ούτε για τους άλλους, τους επόμενους;

«Ε, ναι. Δεν το βλέπετε; Θα μάθετε την αλήθεια εσείς για το Χρηματιστήριο; Εσείς το πιστεύετε; Ούτε για τη Siemens θα μάθετε».

-Αληθεύει η ιστορία με την «έπαυλη του Αρχιεπισκόπου» που διηγηθήκατε ως… πονηρή προσπάθειά σας να ξεπεράσετε τη γραφειοκρατία και να φτιάξετε ένα γηροκομείο;


«Δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω και αλλού ότι η αγάπη προς τον Θεό περνάει μέσα από την αγάπη για τον άνθρωπο. Θλίβομαι όταν βλέπω φτωχούς, ανήμπορους να ζητούν φροντίδα, στέγη και τροφή. Μας δώρισαν μια έκταση 150 στρεμμάτων στο Βαρνάβα Αττικής και υποσχέθηκα στις δωρήτριες ότι στην έκταση αυτή θα ανεγερθεί Κέντρο Φροντίδας Άστεγων Ηλικιωμένων.

Δυστυχώς, από το ΥΠΕΚΑ δεν μου δόθηκε η αναγκαία άδεια, γιατί στην περιοχή προβλέπεται η ανέγερση επαύλεων. Αγωνιστήκαμε δύο χρόνια και παρά τις κατ’ επανάληψιν υποσχέσεις, δεν μας δόθηκε η άδεια ανεγέρσεως. Έτσι, αποφάσισα να ζητήσω άδεια για ανέγερση εξοχικής κατοικίας του Αρχιεπισκόπου. Η άδεια δόθηκε και η οικοδομή έχει προχωρήσει. Όταν τελειώσει, θα την παραχωρήσω στα περήφανα γηρατειά. Πιστεύω να μην ενοχληθεί κανείς».