Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Την βίασαν αστυνομικοί και τώρα είναι κατηγορούμενη!

Θύελλα αντιδράσεων από τυνησιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις προκάλεσε σήμερα η δίωξη για προσβολή της δημοσίας αιδούς που ασκήθηκε σε μια νεαρή γυναίκα, η οποία βιάστηκε από δύο αστυνομικούς, την ώρα που η κυβέρνηση της Τυνησίας, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, κατηγορείται συχνά ότι θέλει να υποβαθμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι φυλακίστηκαν για βιασμό, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της "εκλήθησαν από ανακριτή σήμερα 26 Σεπτεμβρίου όπου αυτή κατέθεσε ως κατηγορούμενη για το αδίκημα της προσβολής της δημοσίας αιδούς και πράξεις βίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν κυρίως η Τυνησιακή Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών και η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν κυρίως τη διαδικασία που "μετατρέπει τη γυναίκα-θύμα σε κατηγορούμενη, η οποία αποσκοπεί να τρομοκρατήσει και να υποχρεώσει την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους".

Οι δύο οργανώσεις διερωτώνται επίσης όσον αφορά "τη σοβαρότητα της δέσμευσης της κυβέρνησης να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας που ασκείται στις γυναίκες".

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Χάλεντ Ταρούς, δήλωσε ότι το υπουργείο του "δεν έχει καμία σχέση" με τη δίωξη που ασκήθηκε στη νεαρή γυναίκα, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι θέμα ανακριτή.

"Στην υπόθεση αυτή, εμείς φερθήκαμε όπως έπρεπε. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε, οι τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν αμέσως", σημείωσε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της βρισκόντουσαν στο αυτοκίνητό τους όταν τους πλησίασαν τρεις αστυνομικοί. Οι δύο από αυτούς βίασαν τη νεαρή γυναίκα, την ώρα που ο τρίτος κρατούσε τον αρραβωνιαστικό της.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο το οποίο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών ότι το ζευγάρι βρέθηκε από τους αστυνομικούς σε "ανήθικη στάση", χωρίς ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό να αιτιολογεί τον βιασμό που ακολούθησε.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις της Τυνησίας καταγγέλλουν από τότε που ανέβηκαν οι ισλαμιστές του Ενάχντα στην εξουσία, μετά την επανάσταση, τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες φέρεται ότι παρενοχλούνται τακτικά για το ντύσιμό τους ή κατά τις νυχτερινές τους εξόδους χωρίς να συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Ο Χάλεντ Ταρούς απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι οι υποθέσεις αυτού του είδους είναι "μεμονωμένες" περιπτώσεις και ότι "δεν πρέπει να βλέπουμε σε αυτές κάτι το οργανωμένο ή το γενικευμένο".

Οι γυναίκες στην Τυνησία χαίρουν του πιο σύγχρονου καθεστώτος στον αραβικό κόσμο μετά την υιοθέτηση του "Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης" στις 13 Αυγούστου του 1956. Με αυτόν καθιερώθηκε η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε πολλούς τομείς, μολονότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε πολλούς άλλους, κυρίως όσον αφορά την κληρονομιά.

Οι ισλαμιστές του Ενάχντα πυροδότησαν ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης τον Αύγουστο με την πρότασή τους να εγγραφεί στο Σύνταγμα ότι τα δύο φύλα "αλληλοσυμπληρώνονται" κι όχι ότι είναι ίσα. Το σχέδιο αυτό νόμου εγκαταλείφθηκε τη Δευτέρα.
newsbomb