Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ένας χρόνος για να σώσουμε τον πλανήτη!

Οι ηγέτες του κόσμου όλου πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα στον επόμενο χρόνο. «Διαφορετικά ρισκάρουμε να χάσουμε τις ζωές μας, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι τώρα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ην. Βασιλείου, Ed Davey, ενόψει των σημαντικών διεθνών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.

Στη σύνοδο θα συμμετέχουν περίπου 9.000 πολιτικοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι θα μεταβούν στην περουβιανή πρωτεύουσα τις επόμενες δύο εβδομάδες για το ετήσιο συνέδριο γύρω από την κλιματική αλλαγή, με σκοπό να καταλήξουν στα βασικά στοιχεία, που θα καταστήσουν δυνατή μια παγκόσμια συμφωνία στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης προθεσμίας, μέχρι την επόμενη σύνοδο στο Παρίσι.

«Είναι οι τελευταίες σημαντικές, ετήσιες συζητήσεις, πριν από την τελική προθεσμία, στο Παρίσι την επόμενη χρονιά. Πρέπει να έχουμε μια συμφωνία στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εναλλακτική, που να μπορεί να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και τον τρόπο ζωής, που θεωρούμε δεδομένο σήμερα».

Τον προηγούμενο μήνα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία προειδοποιούσε για τις ανθρωπογενείς επιδράσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τονίζοντας ότι μόνο η λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να αποτρέψει τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Στη Λίμα, θα πιέσω περισσότερες χώρες να βγουν μπροστά και να δεσμευτούν στην ανάληψη δίκαιων και φιλόδοξων δράσεων» είπε ακόμη ο βρετανός υπουργός, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.