Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις ΗΠΑ: Νεκρός και άλλος αφροαμερικανός από πυρά αστυνομικού

Νεκρός από πυρά αστυνομικού έπεσε ένας Αφροαμερικανός στην πολιτεία της Αριζόνα την ώρα που σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο άλλων δυο άοπλων Αφροαμερικανών υπό παρόμοιες συνθήκες.

Η αστυνομία του Φοίνιξ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα στέλεχός της επιχείρησε να συλλάβει τον 34χρονο Αφροαμερικανό, Ρομέιν Μπρίσμπον, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι διακινούσε ναρκωτικές ουσίες. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο Μπρίσμπον προσπάθησε να διαφύγει και αρνήθηκε να υπακούσει σε «αρκετές εντολές» ενός λευκού 30χρονου αστυνομικού με επταετή εμπειρία στο Σώμα. Το όνομα του αστυνομικού δεν έχει αποκαλυφθεί.

«Έγινε μάχη» μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ ο αστυνομικός προσπαθούσε να συλλάβει τον ύποπτο αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. Ενώ ο Μπρίσμπον έβαλε το χέρι στην τσέπη του, ο αστυνομικός ένιωσε «την άκρη ενός πυροβόλου όπλου» και «πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος τον Μπρίσμπον».

Ο ύποπτος έπεσε νεκρός πριν φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικές ενισχύσεις. Στην τσέπη του υπόπτου βρέθηκε ένα κουτί με χάπια οξυκωδόνης, ένα ισχυρό και εθιστικό παυσίπονο που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό.

Αντίθετη άποψη για το θανατηφόρο περιστατικό έχει ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν «διάφοροι μάρτυρες που αμφισβητούν την εκδοχή της αστυνομίας».

Το νέο θανατηφόρο περιστατικό έρχεται ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκλονίζονται από το θάνατο δύο άλλων άοπλων Αφροαμερικανών: του έφηβου Μάικλ Μπράουν στο Μισούρι και του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών στη Νέα Υόρκη. Και στις δυο περιπτώσεις το Σώμα των ενόρκων αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των λευκών αστυνομικών που ευθύνονται για τους δυο θανάτους.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ σε περιοχές της Νέας Υόρκης κρατόντας πανό που έγραφαν «Θάνατος στον Ρατσισμό» ή «το Φέργκιουσον είναι παντού», ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το πλήθος. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και το βράδυ της Τετάρτης.

kontranews.gr