Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τσίπρας: Οποιος ψηφίσει για Πρόεδρο είναι αποστάτης

Τον χαρακτηρισμό του «αποστάτη» προσέδωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές κομμάτων εκτός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες βουλευτών».

Δεν συνεργάζομαι με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπει στη Βουλή

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία, την οποία χαρακτήρισε «προϋπόθεση» για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. «Αν είμαστε όμηροι πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να μας εγκλωβίσουν σε μια στρατηγική υποχωρήσεων, αυτό δεν θα είναι καθόλου αποτελεσματικό», τόνισε.

Αφού επανέλαβε ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξει συμμαχίες και συνεργασίες, ανέφερε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, «δεν υπάρχει προοπτική συμμαχίας και συνεργασίας» με το Ποτάμι, «γιατί ποτίζει το σύστημα», μίλησε για αβυσσαλέες διαφορές με τον Πάνο Καμμένο, που όμως «έχει κρατήσει μια έντιμη στάση στη Βουλή», και διευκρίνισε ότι πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συνεργασίες με τις δυνάμεις της Αριστεράς, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Για το ΠΑΣΟΚ, τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή».

Η Τρόικα είναι σκληρή γιατί ερχόμαστε εμείς στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η σκλήρυνση της στάσης της Τρόικα δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, αλλά μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Για την Τρόικα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Εκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς», ανέφερε.

Ας έρθει ο Σόιμπλε να μου ζητήσει υπογραφή

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει την όποια συμφωνία επιτευχθεί, θέτοντας θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. «Ας έρθει να μου τη ζητήσει», απάντησε στο ερώτημα τι θα κάνει εάν ο κ. Σόιμπλε ζητήσει την υπογραφή του. Περιέγραψε, δε, ένα διαφορετικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης που θα επιδιώξει ο ίδιος, λέγοντας ότι δεν έχει αναγνωρίσει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην Ευρωζώνη.

«Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κ. Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση, που θα μου πει όχι», πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε ενίσχυση των φωνών που λένε ότι είναι αδιέξοδη και για την ίδια τη Γερμανία η στρατηγική που ακολουθείται, αλλά και σε νέους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται.

Οι αγορές θα είναι επιθετικές και με μένα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη πως «οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα» όσο το χρέος παραμένει τόσο υψηλό, αλλά και τη βεβαιότητα ότι ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η χώρα οδεύσει σε εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση κληρονομήσει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση, η ΕΚΤ δεν θα διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Απέρριψε τη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση τελείωσε το 2012 («είναι μια συζήτηση που μας υπερβαίνει και ανατροφοδοτεί τα σενάρια τρόμου»), ενώ έθεσε το ερώτημα εάν οι εταίροι «προκειμένου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα, θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης...».

Επιφυλάξεις για το Συμβούλιο Συνεργασίας με Τουρκία

«Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η σχεδόν δίωρη διάρκεια της συνάντησης προκάλεσε την εύλογη σκέψη ότι τέθηκαν και άλλα ζητήματα.

Αλλωστε, ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε σχετικά και περιορίστηκε να δηλώσει: «Ας μείνουμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μενού» της συνάντησης περιελάμβανε μια εκτενή και αναλυτική ενημέρωση για όλα το πλέγμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, για τις θέσεις και τις διαθέσεις των δανειστών και όσα συζητούνται προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε συναινετικός, λέγοντας ότι «πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης». Χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός» και πρόσθεσε ότι το σκάφος πρέπει να αποσυρθεί, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος για το Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ένστασή του ως προς τη χρονική συγκυρία σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ενόσω διαρκεί η τουρκική παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Βούλτεψη: Αποστάτης του Συντάγματος ο κ.Τσίπρας

Την τηλεοπτική συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε με ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

«Μία από τα ίδια. Μεγάλα λόγια, τίποτε το συγκεκριμένο και το συνηθισμένο υβρεολόγιο από τον γνωστό αποστάτη του Συντάγματος. Πρώτα οι συνιστώσες του κ. Τσίπρα και μετά η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γεωργιάδης: «Πολιτικός απατεώνας» ο Αλέξης Τσίπρας

«Πολιτικό απατεώνα» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως ενώ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ επικαλέσθηκε τα στρες τεστ για να πει πως το τραπεζικό σύστημα πατάει σε στερεή βάση, ο ίδιος και το κόμμα του κατήγγελλαν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής και καταψήφιζαν στη Βουλή όλους τους σχετικούς νόμους.

«Αφού ο κ. Τσίπρας λέει πως οι τράπεζες είναι σταθερές χάρη στους νόμους που ψήφισα εγώ [δεν μπορεί να επικρίνει]», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα και από το ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, μέσω του ΣΚΑΪ, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης με αφορμής τις αποστασίες.

Ο κ. Καρύδης επισήμανε πως δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να σπιλώνει και να αποκαλεί «αποστάτες» ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, και να τροφοδοτεί την ακραία πόλωση υιοθετώντας φήμες που κατέρρευσαν, όπως στην περίπτωση των αναπόδεικτων καταγγελιών περί σχεδίου χρηματισμού βουλευτών.

iefimerida.gr