Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Δίωξη σε 16 άτομα για εγκληματική οργάνωση για τα στημένα

Ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από πολύμηνη έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων , τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποίησε η Εισαγγελία, είναι τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δυο μέλη της ΚΕΔ, τρεις διαιτητές, δυο παράγοντες ΠΑΕ και ακόμα πέντε μέλη άλλης επιτροπής.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Απάτη κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ' επάγγελμα και συνήθεια

Δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).


Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα που αριθμεί 173 σελίδες, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη, συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο.

Στα συμπεράσματά του ο απερχόμενος αθλητικός εισαγγελέας βασίστηκε κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμα.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.