Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Αυθαίρετο το «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν

Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) προέβη σε έκκληση προς το Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας να μην παραστεί στην νέα κατοικία του προέδρου της χώρας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει την ονομασία «Ak Saray» δηλαδή «Λευκό Παλάτι» (από το «Λευκός Οίκος»), ισχυριζόμενη ότι το τεράστιο οικοδόμημα χτίστηκε παράνομα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος ξένος επισκέπτης στο νέο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι Τούρκοι αρχιτέκτονες, την επιστολή τους αυτή, την παρέδωσαν στην πρεσβεία του Βατικανού στην Άγκυρα, ενόψει της προγραμματισμένης στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, όπου θα γίνει η επίσημη τελετής υποδοχής του Πάπα, στο Μέγαρο.

Την επιστολή των αρχιτεκτόνων, συνοδεύουν και έγγραφα τα οποία πιστοποιούν το αυθαίρετο της δόμησης του Τούρκου προέδρου, στην προστατευόμενη δασική έκταση της Άγκυρας, γνωστής ως «δάσος του Ατατούρκ».

Τα δραστήρια μέλη της τουρκικής Ένωσης σκοπεύουν να στείλουν παρόμοιες επιστολές στους προέδρους και άλλων χωρών, μέσω των πρεσβειών τους, προκειμένου να μην νομιμοποιηθεί το αυθαίρετο οικοδόμημα, «Λευκό Παλάτι», του προέδρου, διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.