Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

«Μπλόκο» της κινεζικής κυβέρνησης στα Windows 8

Σε απαγόρευση της χρήσης των Windows 8 στους υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών προχώρησε η Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Πεκίνο προέβη στον συγκεκριμένο περιορισμό στο πλαίσιο διατάγματος σχετικά με τη χρήση προϊόντων και εξοπλισμού με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua αναφέρει ότι πίσω από την κίνηση βρίσκονται προβληματισμοί σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από την χρήση ξένων λειτουργικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το Xinhua, το Πεκίνο αποφάσισε να δράσει μετά τον τερματισμό της υποστήριξης στα Windows XP από πλευράς της Microsoft, που περιλαμβάνει και την υποστήριξη σε θέματα ασφαλείας συστημάτων. Το παλαιό λειτουργικό χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως στην χώρα, και, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο, η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τα ρίσκα που προκύπτουν από τη χρήση λειτουργικού χωρίς συνεχιζόμενη τεχνική υποστήριξη. «Ενήργησε για να αποφύγει το πρόβλημα του να βρεθεί ξανά ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης στο μέλλον, εάν συνεχίσει να αγοράζει υπολογιστές με ξένα λειτουργικά» αναφέρεται σχετικά.

Εκπρόσωπος της Microsoft εξέφρασε την έκπληξη της εταιρείας για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Σύμφωνα με το Xinhua, η απαγόρευση καλύπτει όλα τα desktop, laptop και tablet συστήματα που αγοράζονται φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Η αγορά αναμένεται να μην επηρεαστεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο παρόλα αυτά επισημαίνει ότι τα δεδομένα αυτά ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για εγχώριες εναλλακτικές, βασιζόμενες στο Linux, όπως το Kylin και το StartOS.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η απόφαση αυτή ίσως να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς η κινεζική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής λογισμικού στη χώρα- η οποία πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά PC στον κόσμο.