Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Έριξαν τους τόνους μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν

Μετρίασε σημαντικά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την άφιξη του χθες το απόγευμα στην Κύπρο, σχετικά με τη μετάβαση στα κατεχόμενα και τη συνάντηση του με τον…

Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, από την οποία προκύπτει πως δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ή αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Ακόμη και κόμματα που είχαν διατυπώσει έντονες επικρίσεις ότι η συνάντηση με τον Έρογλου συνιστούσε πράξη αναβάθμισης του ψευδοκράτους, χαμήλωσαν τους τόνους τους και αναγνώρισαν ότι ήταν θετική η δήλωσή του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν μια μόνο νόμιμη κυβέρνηση, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική και πολύ θετική τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε να προκύψει από την επίσκεψη κάτι θετικό για το Κυπριακό και τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα το στηρίξει.

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι σημαντικό να μη γίνουν ενέργειες που θα αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και θα υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για τη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων το Ουκρανικό, γιατί, όπως είπε, είναι πολύ καλά γνωστές οι «επιθετικές τοποθετήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας» για το θέμα.

Κάλεσε, ταυτόχρονα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι πολύ προσεκτικός στον τρόπο που θα τοποθετηθεί σε αυτά τα ζητήματα.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε διατυπώσει τις πιο σφοδρές επικρίσεις για τη μετάβαση του κ. Μπάιντεν στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου» και σημείωσε ότι είναι γνώστης του Κυπριακού και φίλος της Κύπρου.

Πάντως, είπε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. «Αυτό δίνει κάποιο κύρος στην τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης.

Η συνάντηση με τον Έρογλου δεν είναι όμως και το τέλος του κόσμου» είπε ο κ. Κυπριανού.
Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα προκύψει κάτι συγκεκριμένο στο Κυπριακό από την επίσκεψη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατυπώσουν τη θέση ότι στηρίζουν τη διαδικασία, χωρίς να παρεμβαίνουν σ» αυτήν.

Πρόσθεσε ότι καλό είναι να φανεί η στήριξη και στην πράξη, με υποδείξεις προς την πλευρά της Τουρκίας που παραμένει αδιάλλακτη.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε ιστορική τη δήλωση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η χώρα του αναγνωρίζει μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά σημαντική την αναφορά του Αμερικανού αντιπροέδρου στον αναβαθμισμένο στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι ο παράγοντας ενέργεια μπορεί να ενεργήσει καταλυτικά για αλλαγή των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων.

Σε σχέση με τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων από πλευράς Αμερικανών προς τη Λευκωσία για υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων έναντι της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παρεκκλίνει από Ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Κύπρος δεν μπορεί να υιοθετεί μέτρα που συνιστούν απανωτά κτυπήματα στην οικονομία της χώρας.

«Έχουμε επιχειρήματα τα οποία προβάλλουμε» είπε ο κ. Νεοφύτου. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως η θέση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι υποστηρικτική, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει αποτέλεσμα, σήμερα.

Στο μεταξύ, όλες οι εφημερίδες -πλην της «Χαραυγής» που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ- προβάλλουν την επίσκεψη Μπάιντεν ως κύριο θέμα τους, δίδοντας στους τίτλους τους την οπτική γωνία από την οποία βλέπουν την επίσκεψη.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στον τίτλο του: «Ενισχυμένος ρόλος για Κύπρο. Ο Τζόζεφ Μπάιντεν έδωσε στίγμα προθέσεων μόλις έφθασε στο νησί. Στην οικία Αναστασιάδη το ζεύγος Μπάιντεν».
Η «Σημερινή» γράφει: «Αναγνωρίζει το κράτος, πάει στο ψευδοκράτος. Ισχυρή δήλωση του Μπάϊντεν υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο «Πολίτης» δημοσιεύει συνέντευξη του Μπάιντεν, την οποία «στεγάζει», μαζί με την επίσκεψη, κάτω από τους τίτλους: «Περιφερειακός ηγέτης η Κύπρος με τη λύση. Αποκλειστική συνέντευξη Μπάιντεν στον ΠΟΛΙΤΗ.

Ισχυρός στρατηγικός εταίρος πλέον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Από το αεροδρόμιο στην οικία Αναστασιάδη. Ισχυρή δήλωση. Εμείς και όλος ο πλανήτης».

Η «Αλήθεια» έχει την ειδησεογραφία της κάτω από τον τίτλο: «Μεγάλης πολιτικής σημασίας. Τετ- α-τετ στο σπίτι του Νίκου Αναστασιάδη. Έκλεισε στόματα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, με την πρώτη του δήλωση».

Τέλος, η «Χαραυγή» δημοσίευσε δίστηλη φωτογραφία από την άφιξη του ζεύγους Μπάιντεν με τον τίτλο: «Μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους», με παραπομπή σε είδηση στην 7η σελίδα, κάτω από τον τίτλο: «Απτό αποτέλεσμα επιδιώκει ο Μπάιντεν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ