Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Έφτιαξαν μαγιό από ΔΕΡΜΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑ! Τι ιδιότητες έχει;

Έφτιαξαν μαγιό από ΔΕΡΜΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑ! Τι ιδιότητες έχει;;;(Photo)
Η βιομιμητική, έρχεται να βελτιώσει ακόμα και τις καλοκαιρινές σας βουτιές. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατάφεραν να...  δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό μαγιό από τεχνητό δέρμα καρχαρία που μειώνει στο ελάχιστο την αντίσταση του νερού.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του υδροδυναμικό υλικό που μιμείται το δέρμα του ρυγχοκαρχαρία (Isurus oxyrinchus) ενός από τους ταχύτερους του είδους.

Το δέρμα του αποτελείται από «πλακοειδή λέπια» σαν μικρά δόντια που διαθέτουν ειδικά αυλάκια τα οποία ελαχιστοποιούν την τριβή του με το νερό.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Τζορτζ Λόντερ σκάναραν το δέρμα ενός ρυγχοκαρχαρία και κατάφεραν να μοντελοποιήσουν τη δομή του μέσω υπολογιστή και να το εκτυπώσουν με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη μεμβράνη σε ρομποτικό βραχίονα, δοκιμάζοντας τις υδροδυναμικές δυνατότητες του υλικού. Οπως προέκυχε από τις μετρήσεις τα πλακοειδή λέπια μείωσαν την αντίσταση κατά 8,7% στο νερό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υλικό αυτό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της απόλυτης κολυμβητικής στολής.