Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Με λάδι, μέλι και αυγοτάραχο θα βγει η Ελλάδα από την κρίση


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλεί τους μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους παραγωγούς μελιού, να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία εξαγωγική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το πρακτορείο παραθέτει δήλωση του κ. Σαμαρά σε εκπροσώπους του κλάδου, την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, ότι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών πρέπει να φθάσουν στο επίπεδο άλλων εξαγωγικών κλάδων, όπως των πετρελαιοειδών, και να συμβάλουν περισσότερο στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων πρέπει να επικεντρωθούν στην «επεξεργασία αγροτικής παραγωγής για να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το 85% της παραγωγής αντιστοιχεί σήμερα σε 200 μεγάλες εταιρείες, ενώ 17.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν τεράστιες δυνατότητες».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -που περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά και φυτικά έλαια- αυξήθηκαν 3,5% σε αξία το 2013, φθάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Με περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπολείπεται των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα χημικά προϊόντα.

e-reportaz.gr