Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

«Δύσκολη η συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να δημιουργήσει σχέσεις με τους Ουκρανούς ηγέτες που θα αναλάβουν την εξουσία σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο λογικό… οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία να διεξαχθούν έπειτα από ένα δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που θα έρθουν στην εξουσία την ώρα που συνεχίζεται η τιμωρητική επιχείρηση στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στην επιχείρηση των ουκρανικών αρχών εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ρωσία επιθυμεί η Ουκρανία να υιοθετήσει νέο σύνταγμα το οποίο θα δίνει περισσότερη αυτονομία στις επαρχίες της, κάτι που η Μόσχα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

«Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο, από νομική άποψη, (. . .) να διεξαχθεί πρώτα ένα δημοψήφισμα για όλα τα βασικά θέματα, ένα δημοψήφισμα για το σύνταγμα και μετά να εκλεγεί ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο βάσει του συντάγματος αυτού», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι οι ίδιες οι εκλογές, αλλά η δημιουργία σχέσεων με όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν πολίτες οπουδήποτε κι αν ζουν», υπογράμμισε ο Πούτιν.