Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μια πόλη στη Σερβία που μοιάζει περισσότερο με λίμνη - Εικόνες που συγκλονίζουν

Γράφει ο Γιώργος Μουτάφης 

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα έρευνα πάνω σε μια ιστορία σχετικά με την μετανάστευση. Βρέθηκα στο Obrenovac, μια Σέρβικη πόλη περίπου 18 μίλια νοτιοδυτικά απο το κεντρικό Βελιγράδι και έμοιαζε περισσότερο με λίμνη παρά με πόλη.



Η Σερβία, η Κροατία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη βιώνουν μερικές απο τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και παραπάνω απο έναν αιώνα. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και χιλιάδες έχουν εκκενωθεί. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές περιοχές. Ζητώντας ξένη βοήθεια, ο Σέρβος πρωθυπουργός Aleksandar Vucic είπε πως ήταν, " η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Σερβίας."



Τα πάντα έχουν υποχωρήσει και τα περισσότερα μέρη της πόλης δεν είναι προσβάσιμα. Ο Σερβικός στρατός και η αστυνομία προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση, χρησιμοποιώντας βάρκες για να διασώσουν παγιδευμένους πολίτες. Θα χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα για τους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατο να φτάσουν διαφορετικά.



Προτού φύγω, είδα ανθρώπους να τσακώνονται με αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους σταματήσουν απο το να επιστρέψουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους για να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

























vice.com