Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Δελφίνια και φάλαινες καταλαβαίνουν μόνο την αλμυρή γεύση

Ό,τι και αν γευτούν οι φάλαινες και τα δελφίνια, τους φαίνεται το ίδιο, καθώς έχουν απολέσει τα γονίδια της γεύσης και πλέον αντιλαμβάνονται μονάχα το αλμυρό. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Genome Biology and Evolution», σημειώνει ότι τα κητώδη αποτελούν μια σπάνια εξαίρεση στην ομάδα των σπονδυλωτών ζώων, τα περισσότερα από τα οποία αντιλαμβάνονται πέντε γεύσεις: πικρό, γλυκό, αλμυρό, ξινό και ουμάμι (η γεύση που αφήνει το γλουταμινικό μονονάτριο, ένα σύνηθες ενισχυτικό γεύσης στα επεξεργασμένα τρόφιμα).

Στο παρελθόν είχε φανεί σε μελέτες ότι οι περισσότεροι γευστικοί υποδοχείς απουσιάζουν από το ρινοδέλφινο. Πλέον φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και στα 15 είδη κητωδών που εξετάστηκαν, και ίσως σε όλη την ομάδα των θηλαστικών. Σύμφωνα με τους Κινέζους και Βρετανούς επιστήμονες, τα μόνα γονίδια που αντιστοιχούν στους υποδοχείς του αλμυρού διατηρούνται στα κητώδη. Τα γονίδια των υπόλοιπων υποδοχέων δεν έχουν χαθεί εντελώς, έχουν όμως μετατραπεί σε «ψευδογονίδια», καθώς εμφανίζουν πολλαπλές μεταλλάξεις που τα καθιστούν μη λειτουργικά.

Όπως σχολιάζει η γενετιστής Ντανιέλ Ριντ, επικεφαλής της προηγούμενης έρευνας στο ρινοδέλφινο, το πιθανότερο είναι ότι η αίσθηση της γεύσης «έσβησε«, γιατί τα κήτη δεν μασούν το φαγητό τους ώστε να απελευθερωθούν οι παγιδευμένες γεύσεις. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αν δεν μασάς το φαγητό σου και προτιμάς να το καταπίνεις ολόκληρο, η αίσθηση της γεύσης είναι εντελώς άσχετη» , σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αίσθηση του αλμυρού, το πιθανότερο είναι ότι διατηρήθηκε επειδή παίζει κάποιο φυσιολογικό ρόλο, ίσως στη διατήρηση των επιπέδων αλατιού και της πίεσης του αίματος. Σήμερα, όμως, η εξασθένηση της αίσθησης ίσως δημιουργεί πρόβλημα στα κητώδη θηλαστικά, αφού πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία χημικών που διαρρέουν στο περιβάλλον -οι όρκες έχουν παρατηρηθεί να κολυμπούν σε νερά με πετρελαιοκηλίδες, και τα δελφίνια δεν δείχνουν να ενοχλούνται από την απορροή λιπασμάτων.

greenweek.gr