Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι στη πόλη Σλαβιάνσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις αργά το βράδυ της Τετάρτης επανεκκίνησαν τους βομβαρδισμούς της πόλης Σλαβιάνσκ (περιοχή του Ντονέτσκ). Όπως ανέφερε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο εκπρόσωπος της λαϊκής επιστράτευσης, στην πόλη εκτοξεύτηκαν μερικοί πύραυλοι. Στοιχεία για καταστροφές και τραυματισμένους το επιτελείο της αυτοάμυνας δεν έχει.

Ο διορισθείς από την Ανώτατη Ράντα ως εκτελών καθήκοντα του Προέδρου της Ουκρανίας, Πρόεδρος της Βουλής Αλεξάνδρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου είναι έτοιμες για διεξαγωγή της τελικής φάσης της επιχείρησης στα ανατολικά της χώρας. Όπως είπε, ο στρατός είναι έτοιμος να καθαρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να εξασφαλίσει εκεί τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Τη νύχτα της Τρίτης, στις 20 Μαΐου, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις περιοχές με κατοικίες στους οικισμούς Σεμένοβκα και Ανδρέεβκα που βρίσκονται στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ. Ως αποτέλεσμα μερικές κατοικίες εν μέρει καταστράφηκαν.

Τη νύχτα της Τετάρτης βομβαρδισμούς υπέστησαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Στην οδό Κορολέβα, στα 600 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Σλαβιάνσκ, στο μπαλκόνι μιας πενταόροφης πολυκατοικίας έπεσε μια βόμβα που δεν εξερράγη, και στην περιοχή Βοστότσνι μετά την ρήξη του όλμου κάηκε μια κατοικία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της λαϊκής επιστρατευσης, τραυματίστηκαν τρία άτομα, δύο από αυτά βρίσκονται σε βαριά κατάσταση.

Εντωμεταξύ, στις στρατολογικές επιτροπές της Δυτικής Ουκρανίας οι στρατολογημένοι λαδώνουν να μην πάνε στο Ντονμπάς. Όπως μετέδωσε η πληροφοριακή πύλη Vesti.ua, η επίλυση του προβλήματος κοστίζει στους στρατολογημένους $500.

"Όταν ένας άνθρωπος έρχεται με την κλήση, του προτείνουν δύο επιλογές: πάει στο Ντονέτσκ ή με 6 χιλ. γκρίβνα ($500) επιλύει το θέμα. Φαίνεται, οι στρατολογικές επιτροπές βγάζουν λεφτά με τη σέσουλα ", αναφέρει η πύλη τα λόγια των ακτιβιστών του κινήματος "Οδικός έλεγχος του Λβιβ ".

Αναφέρεται ότι στις στρατολογικές επιτροπές αρνούνται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για διαφθορά. Ταυτόχρονα στα όργανα της τα΄ξεως επιβεβαίωσαν ότι το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις της δωροδοκίας έχουν αυξηθεί.

Στις αρχές του Μαΐου ο διορισθείς από την Ανώτατη Ράντα ως εκτελών καθήκοντα του Προέδρου της Ουκρανίας, Πρόεδρος της Βουλής Αλεξάνδρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου υπέγραψε το διάταγμα περί έναρξης μερικής στρατολόγησης του πληθυσμού. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δράσεις της στρατολόγησης θα γίνονται στο έδαφος όλων των υποκειμένων της χώρας και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 45 ημερών από τη στιγμή της εισαγωγής του διατάγματος σε ισχύ. Ταυτόχρονα το γραφείο Τύπου της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι οι φαντάροι που στρατολογήθηκαν στην Ενική φρουρά την άνοιξη του 2014, μπορούν να παραμένουν στην υπηρεσία έως έξι μήνες και θα αφυπηρετήσουν μόνο μετά την έκδοση του διατάγματος περί αποστράτευσης.
briefingnews.gr