Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Ο "βασιλιάς της σοκολάτας" επικρατέστερος νικητής των εκλογών

Ο μεγιστάνας της σοκολατοποιίας Πέτρο Ποροσένκο έχει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας που θα διεξαχθούν την...
Κυριακή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας» λόγω της βιομηχανίας σοκολάτας Roshen και της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων που διαθέτει – ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της εξέγερσης των φιλοδυτικών και της ανατροπής του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο –, θα λάβει, σύμφωνα με την έρευνα, 53,2% των ψήφων.

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο παραμένει στη δεύτερη θέση. Η δημοσκόπηση τη θέλει να συγκεντρώνει το 10,1% στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 6.200 ανθρώπων διενεργήθηκε από την 8η έως την 13η Μαΐου από τρεις εταιρείες έρευνας κι έδειξε επίσης ότι στην τρίτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο τραπεζίτης Σερχίι Τιγκίπκο με ένα 8,8% των προτιμήσεων. Ο Τιγκίπκο εμφανίζεται πιο ισχυρός στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου όμως ενδέχεται οι αυτονομιστές να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Οι μεταβατικές αρχές του Κιέβου ελπίζουν ότι η εκλογή νέου προέδρου θα συμβάλει να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα έπειτα από πέντε μήνες αναταραχών με βίαιες και αιματηρές διαδηλώσεις στους δρόμους, την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Ο 48χρονος Ποροσένκο, που υπόσχεται να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα σε περίπτωση νίκης του την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, έχει πολιτικό παρελθόν, καθώς χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομίας σε προηγούμενες κυβερνήσεις – μεταξύ των οποίων και σε μια κυβέρνηση υπό τον Γιανουκόβιτς.

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την 25η Μαΐου θα διεξαχθεί κι ένας δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο επικρατέστερων την 15η Ιουνίου.

capital.gr