Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Από Δευτέρα όλα τα θέματα της Α΄ Λυκείου στο Ίντερνετ

Τη Δευτέρα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, θα δημοσιοποιηθούν τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, σύμφωνα με ασφαλείς  πληροφορίες του “prototothema.gr”, προκειμένου όλοι οι μαθητές της Α΄λυκείου να έχουν τον χρόνο να… δουν  τις ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων είναι έτοιμα, ωστόσο δε  δίνονται στη δημοσιότητα, προκειμένου να μη γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιων που θα θελήσουν να «προετοιμάσουν» τις απαντήσεις.
Οι ερωτήσεις είναι πολλές, αλλά ο ακριβής αριθμός τους εξαρτάται από το μάθημα, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως την Παρασκευή.

Από την Τράπεζα Θεμάτων θα επιλεγούν τα μισά θέματα για τις εξετάσεις της Α» τάξης του Λυκείου, οι οποίες θα αρχίσουν την Πέμπτη  29 Μαίου.

Συγκεκριμένα:

Κάθε λύκειο (ημερήσιο ή εσπερινό ΓΕΛ, ημερήσιο ή εσπερινό ΕΠΑΛ) καταρτίζει το πρόγραμμα των προαγωγικών εξετάσεων της Α΄ τάξης ημερησίου και εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) και Β΄ τάξης εσπερινού ΓΕΛ, το οποίο κοινοποιεί ηλεκτρονικά μέχρι και τις 23 Μαΐου 2014, στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και ενημερώνει τη σχετική ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος, με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει για την είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα myschool.

Την ημέρα των εξετάσεων κατά συγκεκριμένο μάθημα και λύκειο, ο Διευθυντής και ο οικείος ή οι οικείοι διδάσκοντες με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο για την είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα myschool, θα κληρώνουν (δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών) με απόλυτη τυχαιότητα, το 50% των θεμάτων που θα εξετασθούν οι μαθητές στην εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος που θα ακολουθήσει.
Εξαιρετικά και μόνο για το διδακτικό έτος 2013-2014, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο για απόλυτα αιτιολογημένους λόγους, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση θεμάτων (με εξαίρεση τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας) υπό την προϋπόθεση ότι έχει συνταχθεί προηγουμένως σχετικό πρακτικό στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι που δικαιολογούν τη δεύτερη αυτή κλήρωση  και ένα από τη δεύτερη κλήρωση.

Σε περίπτωση αναβολής προγραμματισμένης εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο ή σε περίπτωση εξέτασης μαθητών που για λόγους ασθένειας δεν προσήλθαν στις προγραμματισμένες εξετάσεις ενημερώνεται σχετικά η οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και καθορίζεται από το σχολείο νέα ημερομηνία εξέτασης για την οποία ενημερώνεται το Ι.Ε.Π. και ο Διόφαντος.