Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παίρνουν σειρά στις μαραθώνιες επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η τρόικα θα περάσει το κατώφλι του ΥΠΟΙΚ στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Σημαντική προσέγγιση φαίνεται ότι έχει υπάρξει στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία πριν από την αναχώρηση της τρόικας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της Α' κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «Ιρλανδικό μοντέλο».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το 4ο σημείο, το οποίο, πάντως, είναι και το δυσκολότερο. Συγκεκριμένα, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κλπ), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η Α' κατοικία. Με την τρόικα να ζητά πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.