Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Δίωξη για κακούργημα στον Γ. Παπαντωνίου

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, προχώρησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, διώκεται για άμεση συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα.
Η υπόθεση αφορά την κατάθεση του 1,3 εκατ. δολαρίων, που εντοπίστηκε στη «λίστα Λαγκάρντ».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι κατηγορίες σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου αφορούν χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λάγκαρντ» σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για τη μη δήλωση του επίμαχου χρηματικού ποσού σε ότι αφορά το 2008, ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος -καθώς, από το 2010, το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες μετατράπηκε σε κακούργημα-, έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ, αντίστοιχα, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπαντωνίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εν λόγω λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000, εν αγνοία του και ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν, ουσιαστικά, χρήματα της συζύγου του και του τέως συζύγου της, ως διαπίστευμα για τις σπουδές των δύο γιων τους. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι τα χρήματα, το 2010, επαναπατρίστηκαν και περιήλθαν στα παιδιά της συζύγου του.