Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς εισαγγελική εντολή οι φορο-έλεγχοι στα σπίτια φορολογουμένων

Επιτόπιους φορο-ελέγχους στις κατοικίες των φορολογουμένων θα μπορεί να διενεργεί εφεξής, χωρίς εισαγγελική εντολή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δηλωθεί ως έδρες ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή προβλέπει πως οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να διενεργούν έρευνες σε κατοικίες με ή χωρίς εισαγγελική εντολή.

Συγκεκριμένα, η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές θα επιτρέπεται μόνο με εντολή του Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν η οικία είναι δηλωμένη ως επιχειρηματική στέγη ελεύθερου επαγγελματία (κάτι που ισχύει για το 95% όσων διαθέτουν μπλοκάκι) η πρόσβαση των εφοριακών σε αυτή θα περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου ξεκαθαρίζει πως όπου απαιτείται, οι φορολογικοί έλεγχοι θα μπορούν να διενεργούνται όλο το 24ώρο και ότι οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» σε καταστήματα για φορολογικές παραβάσεις, ανά πάσα στιγμή όλο το χρόνο.