Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Το ταξίδι του Μιχάλη Λιάπη στη Σόφια

Στοιχεία που παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτουν από έγγραφο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, που έχει στην κατοχή του το newsbeast.gr και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον Μιχάλη Λιάπη.

Μάιος του 2006: Ο τότε υπουργός Μεταφορών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που υπεγράφη την ίδια χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λιάπης, εκτός φυσικά από τα δικά του έξοδα για την αποστολή ως υπουργός, πήρε μαζί του και 24 δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο διήμερο ταξίδι του στις 11 και 12 Μαΐου στη Σόφια. Η απόδειξη κατέληξε στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος και όχι στο τότε υπουργείο Μεταφορών.

Τα έξοδα ύψους 9.826 ευρώ για τη μεταφορά, διανυκτέρευση και ψυχαγωγία των δημοσιογράφων κάλυψε ο ΟΣΕ και όχι το υπουργείο, καθώς υπήρχε η πιθανότητα το Ελεγκτικό Συνέδριο του υπουργείου να μην εγκρίνει τη δημοσιογραφική συνοδεία και να «κόψει» το ταξίδι.

Ο προϋπολογισμός που κλήθηκε να εγκρίνει ο ΟΣΕ είχε συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Μεταφορών. Το ποσό μπορεί να είναι μικρό και να χαρακτηρίζεται σαν μία σταγόνα στον ωκεανό των χρεών που έφεραν τον ΟΣΕ στην κατάσταση που είναι σήμερα αλλά μας δίνει το δικαίωμα να ρωτήσουμε τι άλλο γινόταν εις βάρος της επιχείρησης και φυσικά του ελληνικού λαού που βάζει το χέρι στην τσέπη…