Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η κατάρα των Παρισίων

Μεγάλη είναι η κακοδαιμονία που... κυνηγά τις ελληνικές ομάδες -Εθνική και μη- που έχουν αγωνιστεί στο «Παρκ Ντε Πρενς». Μοναδική που έχει ξεφύγει δίχως να χάσει από το παριζιάνικο κάστρο ήταν η ΑΕΚ το 1998 στα προημιτελικά του Κυπελλούχων, αποσπώντας 0-0 στο πρώτο αγώνα (αποκλείστηκε όμως με 0-3 στη ρεβάνς της Ν. Φιλαδέλφειας). Όλοι οι άλλοι έφυγαν με κατεβασμένο κεφάλι. Πρώτη πήγε εκεί η Εθνική Ελλάδας. Ήταν για τα προκριματικά του Euro 1960 στις 1/10/1958. Το αποτέλεσμα; Συντριβή με 7-1 για την Εθνική μας που είχε τερματοφύλακα τον Σάββα Θεοδωρίδη και τους Στεφανάκο, Λουκανίδη, Θεοφάνη να κάνουν το ντεμπούτο τους με το εθνόσημο. Μη σας κάνει εντύπωση η βαριά ήττα.

Η Εθνική έπαιξε δυο ακόμη φορές στο παριζιάνικο γήπεδο. Μια το 1973 και μια το 1980. Και τα δυο φιλικά. Και τα δυο έληξαν με ήττες. Η πρώτη με 3-1 (ντεμπούτο Κελεσίδη και Λάκη Νικολάου) και η δεύτερη με 5-1 (το γκολ ο Μαύρος κόντρα στη Γαλλία, που είχε αρχηγό και σκόρερ δυο τερμάτων τον Πλατινί).

Πρώτος ελληνικός σύλλογος που πήγε στο Παρίσι ήταν ο ΠΑΟΚ. Το 1992 έχασε 2-0 από την Παρί του Γουεά για το ΟΥΕΦΑ. Η ρεβάνς διακόπηκε με τον ΠΑΟΚ να τιμωρείται με ένα χρόνο αποκλεισμό.

Ακολούθησε η ΑΕΚ με τη «λευκή» ισοπαλία, ενώ το 2006 ο Παναθηναϊκός για το ΟΥΕΦΑ συνετρίβη με 4-0. Την ίδια χρονιά έχασε και η ΑΕΚ με 2-0. Σε τέσσερις επισκέψεις συλλόγων μας δεν έχει σκοράρει κανείς στο άντρο της ΠΣΖ.