Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ικανοποιημένοι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί από την προγραμματική συμφωνία

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον γερμανικό «μεγάλο συνασπισμό». Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη εγγυάται το μέλλον της χώρας, ενώ ο καθένας ξεχωριστά υποστήριξε ότι κατάφερε να επιβάλει τις πιο βασικές από τις θέσεις του.

«Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία», δήλωσε η Α. Μέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Ο συνασπισμός θα ολοκληρώσει μεγάλα θέματα, δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και αναφέρθηκε ακόμη σε «σταθερά δημοσιονομικά, ασφαλή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια».

Η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν ενοχλείται από την αναμονή προκειμένου το SPD να απευθυνθεί στην βάση του. «Γιατί να μην περιμένω; Δεκατέσσερις μέρες. Κάθομαι ήσυχα και κάνω την δουλειά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού και ομολόγησε ότι τα κόμματα προσήλθαν στην διαπραγμάτευση με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Χ. Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε αναδείξει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την επιβολή διοδίων για τους αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Έσπευσε μάλιστα στην συνέντευξη Τύπου να διαβεβαιώσει ότι τα διόδια θα επιβληθούν, καθώς έχει ασκηθεί ήδη κριτική ότι η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία είναι ασαφής.

Ο κ. Γκάμπριελ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από αλλοδαπούς. «Με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει», δήλωσε, αλλά η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία συμφωνήθηκε τελικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους των ξένων οικογενειών. «Θέλουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους.

Είναι μέρος της κοινωνίας μας». Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας πάντως εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που ελήφθη τελικά.

Οι τρεις αρχηγοί ξεκαθάρισαν ακόμη ότι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία δεν θα γίνουν γνωστά πριν απο την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας του SPD. «Διαφορετικά, η συζήτηση θα αφορούσε μόνο τα πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του κόμματός του.

Η συνέντευξη Τύπου επιφύλασσε πάντως και κάποιες πιο χαλαρές στιγμές των πολιτικών αρχηγών. Κληθείς ο κ. Γκάμπριελ να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ που τον περιέγραφε ως «υπέρ-βαρο αλλά υπο-ταλαντούχο» , απάντησε ότι «κατά το 50% έχει δίκιο». Επιπλέον, τόσο εκείνος όσο και ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να μιλούν μεταξύ τους στον πληθυντικό, μέχρις ότου σχηματιστεί και τυπικά η κυβέρνηση.