Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

«Το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών βλάπτει τον στρατό»

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, έκανε έκκληση σήμερα να βρεθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις καθημερινές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων. «Θα είναι δύσκολο να κάνουμε το οτιδήποτε. Δεν θα κάνουμε εκπαίδευση όπως συνήθως, δεν θα ταξιδεύουμε, δεν θα έχουμε τον απαραίτητο συντονισμό παρά μόνο τις αποστολές που είναι άκρως απαραίτητες για τις επιχειρήσεις μας», είπε ο στρατηγός σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Όσο περισσότερο κρατήσει, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση. Κάθε μέρα που περνάει χάνουμε ανθρώπινο δυναμικό, χάνουμε ικανότητες και επομένως, για μένα, είναι σημαντικό να επιλύσουμε» το πρόβλημα, είπε ο Οντιέρνο ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία για τη Διάσκεψη των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Στρατών.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο στρατηγός είπε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επανεξετάσει το αν θα χρησιμοποιήσει βία στην περίπτωση που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού. «Θα δούμε. Πολλά εξαρτώνται από το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία», τόνισε.

Την περασμένη Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μια απόφαση με την οποία ζητείται η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, χωρίς όμως να προειδοποιεί την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ για επιβολή κυρώσεων εάν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Η απόφαση βασίστηκε στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και ΗΠΑ μετά την επίθεση με χημικά, σε προάστιο της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.

Ο Οντιέρνο είπε ότι οι προσδοκίες της Ουάσινγκτον έχουν αναπτερωθεί από τη συμφωνία με τη Μόσχα. «Ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να απαλλάξουμε τη Συρία από τα χημικά όπλα. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτό για όλο τον κόσμο», συνέχισε. «Εάν δεν γίνει, εάν κάτι πάει στραβά, τότε πιστεύω ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εάν θα χρησιμοποιήσουμε βία στη Συρία ή όχι», κατέληξε ο στρατηγός.