Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

«Επιδεινώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα»

Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδεινώνεται στην Κίνα, όπου οι διάφοροι προασπιστές τους γίνονται στόχοι αυστηρών κατασταλτικών μέτρων, υποστήριξε από το Πεκίνο η αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ για τη Δημοκρατία Ούζρα Ζέγια, δηλώνοντας ότι δεν έλαβε ικανοποιητικές αποφάσεις. «Εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε μία επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα», επεσήμανε στους δημοσιογράφους η Ζέγια. Η ίδια τόνισε πως έθιξε στις κινεζικές αρχές τις υποθέσεις κρατούμενου Νομπελίστα Ειρήνης Λιου Σιαομπό και του τυφλού προασπιστή των δικαιωμάτων Τσενγκ Γκουανγκτσένγκ (ο οποίος έχει διαφύγει στις ΗΠΑ), των οποίων οι οικογένειες στην Κίνα βιώνουν πλείστους κατατρεγμούς. Μάλιστα, η Λιου Σιά, σύζυγος του Λιου Σιαομπό, παραμένει σε κατ’ οίκον κράτηση χωρίς να της έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία.

«Πρόκειται για μία ανησυχητική τάση, την οποία επισημάναμε στα ανώτερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η διαπίστωση ήταν ο λόγος για την αρνητική έκθεση που συνέταξαν οι ΗΠΑ για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα.

Επίσης, η ίδια επεσήμανε ως άλλους λόγους για την αρνητική έκθεση την πολιτική που ασκεί το Πεκίνο απέναντι σε ορισμένες μειονότητες, «ιδίως τα κατασταλτικά μέτρα που στοχεύουν ορισμένες θρησκευτικές πρακτικές» των Θιβετιανών βουδιστών, ή των Ουιγούρων μουσουλμάνων.

Η Ούζρα Ζέγια βρίσκεται στην Κίνα ως επικεφαλής μίας αντιπροσωπείας που είχε διήμερες επαφές στο Κουνμίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα) με κινέζους αξιωματούχους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στα πλαίσια των τακτικών διμερών επαφών πάνω στο θέμα αυτό.