Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Δεν θα υποκύψουμε στον πολιτικό εκβιασμό»

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές δεν έχουν καμία διάθεση να υποκύψουν στην «εκστρατεία πολιτικού εκβιασμού» για παραίτηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι και νέες εκλογές. «Δεν θα επιτρέψουμε, η κυβέρνηση του κ. Ορεσάρσκι να γίνει εύκολη λεία παρασκηνιακών παιχνιδιών και πολιτικού ρεβανσισμού» τόνισε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, μιλώντας σε συγκέντρωση μελών και οπαδών του κόμματός του. «Ξέραμε ότι, όταν αρχίσουμε να 'καθαρίζουμε' την Πολιτεία από τα 'πλοκάμια' εκείνων που 'έφαγαν καλά', καταληστεύοντας τον δημόσιο πλούτο εδώ και τέσσερα χρόνια και φοβούμενοι τώρα τη δίκαιη τιμωρία, θα αντιμετωπίζαμε άγρια αντίσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στανίσεφ.

«Εκείνοι - πρόσθεσε ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - συνεχίζουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Εσείς το θέλετε; Ο κόσμος δεν αντέχει πια. Τους δύο προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση Ορεσάρσκι έκανε περισσότερα για τα προβλήματα του κόσμου απ' όλα όσα έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια. Και, μάλιστα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες έντασης και πολιτικής αστάθειας, που υποδαυλίζουν συνεχώς τα γνωστά συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια και άλλες βουλγαρικές πόλεις, ο κ. Στανίσεφ σχολίασε: «Απέρριψα πολλές προτάσεις να κατεβούμε κι εμείς στη Σόφια ώστε να φανεί πόσοι είναι εκείνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση Ορεσάρσκι».

Σημείωσε δε, μιλώντας ενώπιον περίπου 50.000 ατόμων, πως υποστηρικτές των Σοσιαλιστών αντέδρασαν στον αποκλεισμό της Βουλής από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, πριν από μια εβδομάδα.

«Ήταν πράγματι μεγάλος ο πειρασμός να γεμίσουμε τις πλατείες με κόσμο, να μπλοκάρουμε τη ζωή στη Σόφια» είπε και συνέχισε «Αλλά εμείς είμαστε διαφορετικοί. Τα 'πιστεύω' μας αποκλείουν την επιθετικότητα, την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση με τους συμπατριώτες μας. Εμείς τείνουμε το χέρι στον καθένα που θέλει καλό της πατρίδας και του λαού μας» πρόσθεσε ο κ. Στανίσεφ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την πρόσφατη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, στη Βουλή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι και ο υπουργός Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ αντέκρουσαν τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του GERB Μπόικο Μπορίσοφ περί «ελληνικού σεναρίου» σε περίπτωση που γίνει πράξη η πρόθεση της κυβέρνησης να δανειστεί ένα δισεκατομμύριο λέβα (περίπου 500.000 ευρώ).

«Αν χρωστάτε εκατό ευρώ και πάρετε άλλα εκατό δανεικά για να τα εξοφλήσετε πόσο θα ανέβουν οι συνολικές υποχρεώσεις σας;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του GERB, ο κ. Ορεσάρσκι.

Εξήγησε δε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα σενάρια των διαφόρων Κασσάνδρων για τη βουλγαρική οικονομία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα από τη στιγμή που, όπως τόνισε, το συνολικό δημόσιο χρέος παραμένει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του τελευταίου προϋπολογισμού της πρώην κυβέρνησης υπό το GERB.